Kiderült, miért nincs elég magyar csirkemellfilé

A szakember szerint a hatósági ár és a hőség az oka annak, hogy a magyar termelők nem tudják fedezni a csirkemellfilé iránti keresletet.

Július elején a G7 gazdasági portál írt arról, hogy egyes élelmiszer-áruházakban, így például a Tescóban már csak szlovák csirkemellet lehet kapni. A témában az Infostart megkereste Bárány Lászlót, a Magyar Broilerszövetség elnökét és a Master Good Kft. tulajdonosát, aki részletesen kifejtette, miért nincs elég magyar csirkemellfilé.

csirkemellfilé, árstop, kereslet
Hiány van magyar csirkemellfiléből. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

A szakember cége a Tesco egyik legnagyobb beszállítója, így a Master Good Kft.-nél is érzékelik azt a keresletnövekedést, amit a többi között a mellfilé árstopja okoz. Nekik körülbelül 25-30 százalékkal növekedett a belkereskedelmi igényük, annak viszont, hogy az említett áruházlánc miért nem tudja kielégíteni a megemelkedett igényt magyar beszállítóktól, több oka is van.

Hőségben kisebbre nőnek a csirkék

Egyrészt véges a magyar előállítói kapacitás, másrészt a hőség miatt a csirkeistállókban is nagyon megemelkedett a hőmérséklet. Ez a szakember szerint hatással van az állatok növekedésére, és így 10-12 százalékkal kisebb élőtömegű csirkéket kénytelenek vágni.

Bárány László emellett arról is beszélt, hogy a megemelkedett energiaköltségek, valamint a madárinfluenza telepítési korlátozásai alakították ki azt a helyzetet március–áprilisban, hogy legalább 15 százalékkal kevesebb csibét sikerült letelepíteni. A hiány pedig hatással volt az árakra is. Viszonyításként megjegyezte, hogy míg a Lajtától nyugatra közel 5 ezer forint egy kiló mellfilé, addig egy magyar vásárló 1650-1700 forintért jut hozzá, ami értelemszerűen felhajtja a belső keresletet.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: