Káros-e a szénsavas víz?

Közismert, hogy a szénsavas üdítők rendszeres fogyasztása károsan hat az egészségre, de mi a helyzet a szénsavas ásványvízzel és a szódával? Mutatjuk.

A szénsavas ásványvízzel és a szódával kapcsolatban a mai napig számos tévhit kering a köztudatban. Lássuk tehát, mi igaz ezekből.

Tényleg fogszuvasodást okoz a szénsavas víz?

A fogszuvasodás az egyik legelterjedtebb betegség a világon: akár a népesség 95 százaléka is érintett lehet.

Amíg olyan szénsavas vízről van szó, amely nem tartalmaz cukrot vagy citromsavat, addig a válasz: nem. A szénsavas üdítőkben is a felsorolt adalékok azok, amelyek az egészséget károsítják, nem pedig a hozzáadott szén-dioxid, így alapvetően az ásványvizek és a szóda ebből a szempontból biztonsággal fogyasztható.

Eredményezhet irritábilis bél szindrómát?

Bár IBS-t nem okoz, a sok szénsavas víztől valóban puffadhatunk, felfújódhatunk, így lehetnek hasonló tüneteink. Egyénfüggő, hogy kinek miként hat emésztésére a szénsav, ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia. Aki puffad tőle, inkább kerülje.

Számos tévhitet hallani a szénsavas ásványvizekről
Számos tévhitet hallani a szénsavas ásványvizekről.

Tényleg hízhatunk a szénsavas ásványvíztől?

Bár a szénsavas víz jobb választás, mint a cukros üdítők, egy 2017-ben készült tanulmány szerint - különösen férfiaknál - fokozhatja a ghrelin nevű, éhségérzetért felelős hormon termelődését. Ha a ghrelin szintje magas, akkor gyakrabban leszünk éhesek, és többet is eszünk. A sima szénsavas víz csak víz és levegő, de az ízesített ásványvizekkel már más a helyzet - azokban már bőven lehetnek egészségtelen adalékanyagok.

Akármilyen szénsavas italt vásárolunk is, alaposan nézzük át az összetevők listáját. A nátrium , a citromsav, az édesítők és ízesítők, a koffein az érzékenyeknél mind okozhatnak egészségügyi problémákat. A szakértők azt javasolják, hogy inkább magunk ízesítsük a sima szódát, szénsavas vizet gyógynövényekkel, például mentával, gyümölcsökkel, málnával, esetleg zöldségekkel, így uborkával vagy gyömbérrel. Ezáltal egészen biztosak lehetünk benne, hogy olyan egészséges italt kapunk, amely jót tesz a szervezetünknek.

Forrás: healthline.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: