Jönnek az egészségesebb tejtermékek

Magas biológiai értékű, egészségesebb tejtermékek előállításán dolgozik a Kaposvári Egyetem (KE) és a Fino-Food Kft. A 3 éven át tartó projektre 1,8 milliárd forintot költenek - közölte Tossenberger János, a felsőoktatási intézmény agrár- es környezettudományi karának dékánja.

A tejipari céggel közös munka keretében olyan, a robottechnológián és a preciziós gazdálkodáson alapuló fejlesztéseken dolgoznak, amelyek a takarmány előállításától a tehénfejési technológián át a tej feldolgozásáig a teljes termékláncot érintik - közölte a szakember.

tejtermékek, tejfogyasztás, egészséges élelmiszerek, egészséges táplálkozás,
tejtermékek, tejfogyasztás, egészséges élelmiszerek, egészséges táplálkozás,

Új dimenzió nyílik a tejiparban

Az új tudományos eredmények lehetőséget teremtenek a fajta- és hibridspecifikus növénytermesztési technológiák meghatározására, a termőhelyekre legmegfelelőbb fajták kiválasztására, valamint az optimalizált összetételű takarmánykeverékek egészségvédő hatásának tanulmányozására is.

Növényi italok vagy tehéntej: melyik a jobb? A válaszért kattintson ide!

Az együttműködés eredményeként sor kerülhet a piacon még nem található, a jelenleg elérhető termékeket meghaladó biológiai értékű, valamint a korszerű táplálkozástudományi trendekhez és az egészségtudatos táplálkozásból fakadó igényekhez illeszkedő tejkészítmények kifejlesztésére, bevezetésére. Az új termékek hozzájárulhatnak egyes emésztőszervi és keringési megbetegedések megelőzéséhez, valamint tüneteik enyhítéséhez.

Jobb minőségű élelmiszerek

Természetesen nem arról van szó, hogy a jelenleg kapható tejtermékek ne lennének egészségesek, hanem arról, hogy a tudományos ismeretek bővülése újabb lehetőségeket kínál az élelmiszerek minőségének további javítására és ezzel az élelmiszeripar élni is kíván - emelte ki Tossenberger János.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az 1,8 milliárd forint saját és 98,8 millió forint jegyzett tőkéjű Fino Food Kft. értékesítésének nettó árbevétele 2018-ban 9,1 milliárd forint volt. A magyar családi tulajdonú vállalkozás kaposvári telephelyén naponta több mint 150 ezer liter tejet dolgoznak fel.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció