Hogy főzzük egészségesre a zöldséget?

Több szenzációhajhász cikket olvashattunk már arról, hogy minden tápanyagot "ki tudunk mikrózni" az ételeinkből, de egy új kutatás szerint mindez korántsem igaz.

Az új kutatások azt mondják: más főzési módszerekkel összehasonlítva a mikrózás az, amely a lehető legtöbb tápanyagot tartja meg az egyes összetevőkben. Az eddigi rémhírek oka az lehetett, hogy sokan egyszerűen túlfőzik a zöldségeket.

A National Brassica Survey felmérései szerint például az amerikaiak a brokkolit 10 percig vagy annál is tovább főzik – ennek hatására pedig szinte teljesen eltűnik belőle a glukorafanin nevű méregtelenítő vegyület. Ha ezt meg akarjuk benne tartani (és meg akarjuk), akkor 3-5 percig tanácsos csak főzni a zöldséget.

6 konyhatrükk az egészséges főzéshez Fontos megjegyeznünk: a brokkoli egy szempontból ugyanolyan, mint az összes többi zöldség: akkor marad benne több tápanyag, ha a lehető legkevesebb ideig főzzük. És vajon miként tudjuk 3 perc alatt megfelelően roppanósra varázsolni a brokkolinkat? Pontosan: egy mikrohullámú sütővel!

A mikrózás jót tesz a zöldségeknek?

A sütő ugyanis az étel körül lévő levegőt melegíti fel, míg a mikró az étel molekuláit melegíti: az elektromágneses sugárzással az ételben lévő vízmolekulákat bombázza, amelyek elkezdenek mozogni, így rövidebb idő alatt melegedik fel az étel és a tápanyag gyakorlatilag érintetlen marad, nem távozik el.

A mikróval ráadásul relatíve alacsony hőfokokat használunk, és nem vonjuk ki a vízzel a hatóanyagot. Vegyük például a burgonyát, amely igen jó C-vitamin forrásnak számít. Ha elkezdjük vízben főzni, vitamintartalma kifő a vízbe. Ha fél óráig sütjük sütőben 200 fokon, a magas hőmérséklet és a hosszú sütési idő hatására szintén búcsút mondhatnánk a C-vitaminnak: az ugyanis hőérzékeny. Viszont ha párszor megszúrjuk egy villával és bedobjuk pár percre a mikróba, úgy tudjuk kivenni, hogy megfőtt, és nem is kellett extra vizet hozzáadnunk.

Természetesen vannak kivételek: a likopin, béta-karotin és pár polifenol a főtt ételekben fordul elő jobban, de az előbb részletezett mikrózós módszer az esetek többségében a legbiztosabb megoldás: illetve, csak akkor, ha tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-dúsabb ételeket szeretnénk fogyasztani.

Abban viszont minden étrendekkel foglalkozó szakértő egyetért, hogy egészen addig, amíg sok zöldséget fogyasztunk, nincsen nagyon értelme vitatkozni a különféle főzési és ételelkészítési módok miatt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)