Három élelmiszer, ami brutálisan megdrágult

Magyarországon mérték az unió legmagasabb élelmiszerinflációját augusztusban az egy évvel ezelőttihez képest - számolt be róla az RTL Híradó.

Míg Magyarországon augusztusban 34 százalékos volt az élelmiszerinfláció, addig Lettországban 26,3, Bulgáriában pedig "csak" 25 százalékos. Az uniós átlag 14,2 százalék.

Lassan a minőségi kenyér is luxuscikk lesz. Fotó: Getty Images
Lassan a minőségi kenyér is luxuscikk lesz. Fotó: Getty Images

Várhatóan tovább romlik a helyzet

A kenyér mellett a hús, a sajt és számos alapvető élelmiszer nálunk drágult a legjobban az unióban. A húsért például 65,5 százalékkal kell többet fizetnünk, mint tavaly ilyenkor. Az uniós átlag viszont ennél jóval alacsonyabb: 18 százalék - idézte az RTL Híradó az Eurostat legfrissebb adatait.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a Híradónak elmondta: mindez annak a következménye, hogy a liszt ára egy év alatt közel háromszorosára emelkedett, ahogy az energiaárak, a bérek és a logisztikai költségek is. Hozzátette: a liszt ára októberben tovább fog emelkedni. De a tej, a sajt és a tojás ára is nálunk drágult a leginkább: csaknem 50 százalékkal, míg az uniós átlag 20 százalék alatt van.

A GKI közlése szerint az élelmiszerinfláció Magyarországon már jóval meghaladja a forintgyengülés mértékét, vagyis euróban számolva is magasabb, mint az uniós átlag. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +15, +25 °C
Minimum: +9, +15 °C

Változékony idő lesz, akár ismétlődő jelleggel is kialakulhat eső, zápor, egy-két helyen zivatar. Élénk lesz a déli, délnyugati szél, 15, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken továbbra is kettősfront hata szervezetre. A keringési panaszok az arra hajlamosak körében nem mérséklődnek számottevően, emellett a fejfájás és az ízületi problémák is gyakoriak lehetnek. A tartós tünetek a következő napokban is előjöhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: