Három élelmiszer, ami brutálisan megdrágult

Magyarországon mérték az unió legmagasabb élelmiszerinflációját augusztusban az egy évvel ezelőttihez képest - számolt be róla az RTL Híradó.

Míg Magyarországon augusztusban 34 százalékos volt az élelmiszerinfláció, addig Lettországban 26,3, Bulgáriában pedig "csak" 25 százalékos. Az uniós átlag 14,2 százalék.

Lassan a minőségi kenyér is luxuscikk lesz. Fotó: Getty Images
Lassan a minőségi kenyér is luxuscikk lesz. Fotó: Getty Images

Várhatóan tovább romlik a helyzet

A kenyér mellett a hús, a sajt és számos alapvető élelmiszer nálunk drágult a legjobban az unióban. A húsért például 65,5 százalékkal kell többet fizetnünk, mint tavaly ilyenkor. Az uniós átlag viszont ennél jóval alacsonyabb: 18 százalék - idézte az RTL Híradó az Eurostat legfrissebb adatait.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a Híradónak elmondta: mindez annak a következménye, hogy a liszt ára egy év alatt közel háromszorosára emelkedett, ahogy az energiaárak, a bérek és a logisztikai költségek is. Hozzátette: a liszt ára októberben tovább fog emelkedni. De a tej, a sajt és a tojás ára is nálunk drágult a leginkább: csaknem 50 százalékkal, míg az uniós átlag 20 százalék alatt van.

A GKI közlése szerint az élelmiszerinfláció Magyarországon már jóval meghaladja a forintgyengülés mértékét, vagyis euróban számolva is magasabb, mint az uniós átlag. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: