Génjeink taníthatnak meg helyesen táplálkozni

"Tapasztalta már, mennyi örömet szerezhet az egészséges életmód? Már egészen kis változtatások is gyógyítanak" - dr. Filippo Ongaro, az űrhajósok orvosa, a genetikai szemléletű táplálkozástudomány kutatója új könyvével ehhez nyújt segítséget.

Jó étel, jó egészség, de hogyan?

Döbbenetes belegondolni, hogy az életünk során akár hatvantonnányi táplálékot is elfogyasztunk, kényszerítve ezzel a szervezetünket ennek a hatalmas mennyiségű, változó minőségű, olykor igencsak kétes összetételű anyagnak a feldolgozására. Bár minden, kicsit is egészségtudatos ember szeretne helyesen táplálkozni – és egyre többen vagyunk ilyenek – mégis ezen a téren követjük el a legtöbb hibát. Így történhet meg, hogy élen járunk minden olyan betegség gyakoriságában, amelynek hátterében életviteli, táplálkozási hibák állnak: elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri, emésztő- és mozgásszervi megbetegedések. Könyvtárnyi irodalma van a helyes táplálkozásnak, orvosok, dietetikusok, életmód-tanácsadók ontják a megszívlelendő tanácsokat, étrendmintákat, és akkor még nem is beszéltünk a barátok, ismerősök szinte erőszakosan ránk tukmált, "bombabiztos", bevált receptjeiről. Mit egyen hát, aki szeretné megőrizni vagy helyreállítani az egészségét, normális vércukorszintjét, megfelelő testsúlyát? Dr. Filippo Ongaro, a Quintess Egészségközpont nemzetközi orvosigazgatója egy merészen új, személyre szabott programot javasol: Táplálkozzon génjeinek megfelelően!

Egy úr az űrközpontból

Dr. Filippo Ongaro évtizedek óta foglalkozik táplálkozástudománnyal, annak különleges területein. A kölni Európai Űrhivatal életmód-tanácsadó és rehabilitációs szakértőjeként (illetve az orosz Gagarin Űrközpontban és a NASA-nál) azt kutatta, hogyan lehet regenerálni az űrhajósok megviselt szervezetét egy-egy űrutazás után, hiszen az extrém körülmények megsokszorozzák az öregedés sebességét. Hat hónap az űrben ugyanis mintegy tíz „földi” évvel ér fel. Ennek következményeit az űrorvosoknak a legkorszerűbb, a hagyományos orvoslásban még nem alkalmazott tudományos kutatási módszerek segítségével kell kompenzálniuk, hogy az űrhajósok káros következmények nélkül térhessenek vissza a hétköznapi életbe. Dr. Ongaro az itt szerzett tapasztalatait aztán egy újabb speciális területen, a sportorvoslás területén is hasznosította: élvonalbeli olasz atlétákkal dolgozott, hogy a lehető legjobb teljesítményt tudják nyújtani. Mindezt a tudásanyagot ma a napi gyógyító munkájában (a Quintess Egészségközpont orvosaként) használja, és új könyvében a nagyközönséggel is megosztotta.

Úgy egyél, hogy jól legyél!

A legújabb kutatások alapján meggyőzően mutatja be, hogy a különböző élelmiszerek hogyan hatnak génjeinkre és szervezetünk természetes egyensúlyára, s ennek megfelelően miért és hogyan kell megváltoztatnunk eddigi helytelen életmódunkat, étrendünket és életfilozófiánkat. A könyv érthetően ismerteti meg az érdeklődőket egy új tudományág, a nutrigenomika, vagyis a genetikai szemléletű táplálkozástudomány eredményeivel, de nem marad meg az elméletnél. Gyakorlati tanácsokkal segít választ találni azokra az alapkérdésekre, amelyek a laikusok és a szakemberek sokaságát a legjobban foglalkoztatják: hogyan őrizhető meg az egészség, hogyan hosszabbítható meg az élettartam, hogyan előzhetők meg a betegségek, milyen szerepe lehet mindebben a táplálkozásunknak.

Praktikus tanácsokat kapnak az olvasók, hogy milyen életmódot folytassanak; hogyan változtassanak étrendjükön, mit, mikor egyenek, hogyan kerülhetik el az ételallergiát; hogyan táplálják gyermekeiket; mit és hol vásároljanak; hogyan álljanak ellen a fogyasztói társadalom és az élelmiszeripar csábításainak, és hogyan készüljenek fel életmódjuk megváltoztatására.

Újabb diétaőrületek helyett

Ma már bizonyított tény, hogy az életmód fejlesztésével a betegségek jelentős része valóban megelőzhető, sőt akár génjeink működése is módosítható, amely által maga az öregedés is bizonyos mértékig lelassítható. A krónikus megbetegedések mögött többnyire életviteli gondok miatt kialakuló, már régóta húzódó kóros folyamatok állnak – hívta fel a figyelmet dr. Filippo Ongaro, aki a legfontosabbnak ezek megfékezését tartja, és ennek eszközét a megelőzésben, az egyéni rizikókat is figyelembe vevő tudatos életmódban látja. Nem a diétázás a megoldás – állítja új könyvében, hiszen az legtöbbször csak átmeneti kalóriakorlátozást jelent. Az elfogyasztott táplálék ugyanis nem csupán tápanyagot és energiát juttat a szervezetünkbe, hanem egyben komplex molekuláris jelek, információk tömegét is, amelyek sejtjeink, sőt, génjeink működésére is hatással vannak. Az anyagcserénk szabályozásában nem a táplálék mennyisége és energiatartalma tehát a legfontosabb, hanem annak minősége, a benne lévő tápanyagok.

Az ételekben levő tápanyagok képesek interakcióba lépni génjeinkkel, és módosíthatják sejtjeink működését. Ha a sejt a táplálékok információt nem ismeri fel – ahogy az gyakran megesik –, egy lassú, de progresszív folyamat veszi kezdetét, amelyben a molekuláris egyensúly felborul. A működés minden szintjén létrejövő egyensúlyzavaros állapot aztán az egyéni hajlamtól függően vezet különböző betegségekhez. A nem megfelelő étel, akár kis mennyiségben sem válik egészségünkre, és alkalmatlan anyagcserénk szabályozására. Ezért a könyv tartalmazza az ajánlott és a kerülendő alapvető élelmiszerek felsorolását, szempontokat ad az egészségtudatos bevásárláshoz és főzéshez, étkezéshez. Dr. Ongaro könyvének nem célja, hogy szaporítsa a divatdiéták számát, inkább alapvető szemléletváltásra biztat, egy tudatosabb, egyénre szabott életmód bevezetésével és követésével.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: