Ezért kell zöld színű ételeket enni

Francia kutatók szerint a kismamák zöldségfogyasztási szokásai jelentősen befolyásolják, hogy gyermekeik mennyire fogják szeretni ezeket az élelmiszereket.

Már az anyaméhben eldől

A szülők többsége előtt nem ismeretlen az a jelenség, hogy bizony gyermeküknek - finoman szólva - nem tartozik a kedvenc ételei közé a spenót, a kelbimbó, a brokkoli és a többi zöld színű zöldség. Hogyan lehetne őket mégis rávenni arra, hogy megegyék, sőt, esetleg megszeressék ezeket?

A válaszért egy francia tanulmány szerint a várandósság és a szoptatás időszakába kell visszamennünk. A kutatók szerint ugyanis az anyukáknak már a babavárás idején sok zöld színű zöldséget kellene fogyasztaniuk, így a gyerekeik már azelőtt megszokhatnák ezeket, mielőtt megszületnek.

zöldség, gyerek, brokkoli, spenót, terhesség, táplálkozás
A brokkoli sem tartozik a gyerekek kedvencei közé. Forrás: 123rf

Az illatok szerepe

A tanulmány szerzői rámutattak, hogy azok a várandós nők, akiknek az étrendjében sok zöldség szerepelt - mint például leveles zöldségek, zöldpaprika, zöldborsó vagy kelbimbó -, olyan babáknak adtak életet, akik szintén szerették ezeket az ételeket. És ez nem azért volt így, mert a gyerekek a szülők viselkedését utánozták. A kutatók kiemelték, hogy az általuk vizsgált babák még olyan kicsik voltak - újszülöttek, illetve mindössze pár hónaposak -, hogy nem lehettek tisztában édesanyjuk étkezési szokásaival.

A francia tudósok szerint utánzás helyett sokkal inkább az ételek illata lehet a magyarázat erre a jelenségre. A szagok és illatok ugyanis a méhlepényen és az anyatejen át eljutnak a babához, így már az anyaméhben, illetve és az első néhány hónap során befolyásolják, mennyire fogja szeretni a gyermek a zöldségeket.

Azt javasolják tehát a várandósoknak, hogy fogyasszanak minél több zöld színű zöldséget. Akinél viszont már véget ért a szoptatás időszaka, azoknak sem kell csüggedniük: ügyes trükkökkel a gyerekek rávehetők egy-egy kóstolásra.

Magyarországon a gyerekek túl kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ráadásul sokuk reggeli nélkül indul el az iskolába. Pedig a helyes étkezés egy egyszerű szendviccsel is biztosítható lenne. Ha kíváncsi a részletekre, kattintson!

Forrás: dailymail.co.uk

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők lassan összeesnek, ellaposodnak, ezzel összhangban fokozatosan csökken a csapadékgócok száma. Főleg a Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán erős széllökések is várhatók. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.