Ez történik a testünkkel, ha nem eszünk kenyeret

Akár csak a fehér kenyeret hagyjuk el, akár a teljes kiőrlésű gabonából készültet, és vele minden péksüteményt is, az rövid és hosszú távon is sokféleképpen hatással lehet a szervezetünkre.

Súlyt veszítünk

Ha csökkentjük a szénhidrátbevitelt, akkor viszonylag rövid időn belül tapasztalni fogjuk, hogy a ruháinkat bővebbnek érezzük. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy ilyenkor nem zsírt, hanem vizet veszítünk - ha ugyanis a szénhidrátot glikogén formájában tárolja a szervezet, akkor minden gramm szénhidrát háromszor annyi vizet tart vissza. Ezért ha kevesebbet fogyasztunk belőle, és a szervezet glikogénraktárai kiürülnek, akkor ezzel együtt a visszatartott víz is kiürül.

Gyengülünk

A szénhidrát az agy fő energiaforrása - ha visszaveszünk a beviteléből, akkor a szervezetünk zsírt kezd égetni. Ezzel együtt viszont eleinte tapasztalhatunk szájkiszáradást, fáradtságot, gyengeséget, szédülést, álmatlanságot, hányingert és némi koncentrációs zavart - körülbelül olyasmire gondoljunk, mintha influenzásak lennénk. Szerencsére ez az állapot csak átmeneti.

Ez történik a testünkkel, ha nem eszünk kenyeret
Mi történne, ha felhagynánk a szénhidrát fogyasztással? Fotó: 123rf

Nem lesznek falási rohamaink

A finomított szénhidrátok gyakran okoznak vércukorszint-ingadozást - ez okozza többek között azt is, hogy néha nagyon megkívánunk bizonyos ételeket, illetve falási rohamaink lesznek. Ha a fehér kenyeret kivesszük az étrendünkből, esetleg valamilyen teljes kiőrlésű pékáruval helyettesítjük, akkor ezekre nem kell számítanunk.

Kevesebb lesz az energiánk

A teljes kiőrlésű gabonában sok a vas, a magnézium és a B-vitamin, amelyek mint felelősek a megfelelő energiaszint fenntartásáért. Ráadásul a sejteknek is szénhidrátra van szüksége, mivel belőlük nyerik az energiát, így ha megvonjuk tőlük, lelassul a működésük.

A szénhidrátnak leáldozott, miután az általános tévhit mindenhol elhintette, hogy csak az az egészséges étrend, amelyik nélkülözi őket. De akkor mi a helyzet a zöldborsóval, a banánnal vagy a fekete babbal? Milyen szénhidrátot együnk?

Székrekedésünk lehet

A teljes kiőrlésű gabonák fontos rostforrások - elegendő rost hiányában pedig lassul az anyagcsere, ingadozhat a vércukorszint, és gyakran lehet székrekedésünk is.

Ingadozhat a hangulatunk

A szénhidrátbevitel a szerotonin termelődésére is hatással van. Ha a szintje lecsökken a szervezetben, akkor rosszabb lesz a kedvünk, illetve ingadozhat a hangulatunk. A szénhidráthiány miatt ráadásul kevesebb energiánk lesz sportolni is, pedig a mozgásnak is bizonyítottan hangulatjavító hatása van.

Forrás: womenshealthmag.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: