Ételek, melyek lejárati dátum után is ehetők

Természetesen alapvetés, hogy ha egy étel zöld, habzik, penészes, nyálkás vagy feltűnően kellemetlen szaga van, akkor nem szabad megenni. Ugyanakkor vannak ételek, amelyeket nyugodtan fogyaszthatunk a csomagolásukon feltüntetett dátumon túl is.

Konzervek

Minél inkább finomított, feldolgozott egy étel, annál rugalmasabbak lehetünk a csomagolásán feltüntetett dátummal. Ez természetesen a konzervekre is vonatkozik, amelyeket érdemes mindig sötét, száraz helyen tárolni, mert így őrzik meg legtovább a minőségüket, illetve így van a legkisebb esély rá, hogy megsérül a csomagolás. Ha a konzervdoboz megsérült, szivárog, rozsdás, akkor inkább dobjuk ki, és akkor se együk meg, ha a benne lévő étel habos, buborékos. Ha azonban a csomagolás sértetlen, és a benne lévő étel színe, állaga, illata is a megszokott, akkor egy alapos forralás után a lejárati időn túl is ehetünk belőle.

Ezek az ételek általában a lejárati dátum után is fogyaszthatók
Ha a mirelitzöldség a csomagolás szerint már le is járt, még akkor is fogyasztható

Tejtermékek

A joghurt , a tej, a sajtok általában ehetőek, amíg a romlás nyilvánvaló jelei nem mutatkoznak rajtuk. Tejek esetében körülbelül 4-5 nappal haladható túl a lejárati idő, sajtoknál pedig még erre is rászámolhatunk néhány napot. Ha azonban valami büdös vagy megváltozik az állaga, akkor inkább dobjuk ki.

Gabonapelyhek, tészták, kekszek

Az ilyen jellegű termékeket is fogyaszthatjuk a lejárati időn túl, kivéve, ha erős, kellemetlen szagot árasztanak vagy valamilyen módon megsérült a csomagolásuk, illetve megváltozott az állaguk. Utóbbi esetben egyébként élvezeti értékük is jelentősen csökken, így általában már csak emiatt sem szokta őket senki elfogyasztani.

Fagyasztott zöldségek és gyümölcsök

Legtöbb esetben egészen nyugodtan megehetjük a mirelit zöldségeket, gyümölcsöket akkor is, ha a csomagolásukon található dátumot már túlhaladtuk. Amit viszont sose tegyünk, az a fagyasztott, majd felengedett termékek visszafagyasztása . Ilyenkor sajnos nagy esély van rá, hogy olyan baktériumok kerülnek az élelmiszerre, amelyek a szervezetbe kerülve betegségeket okozhatnak.

Forrás: menshealth.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +28 °C
Minimum: +18 °C

Északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű zápor, zivatar. Északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Estefelé egyre kevesebb lesz felettünk a felhő. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökés is lehet. Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat átmenetileg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Napközben érkezik egy hidegfront.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra