Ételek, melyek lejárati dátum után is ehetők

Természetesen alapvetés, hogy ha egy étel zöld, habzik, penészes, nyálkás vagy feltűnően kellemetlen szaga van, akkor nem szabad megenni. Ugyanakkor vannak ételek, amelyeket nyugodtan fogyaszthatunk a csomagolásukon feltüntetett dátumon túl is.

Konzervek

Minél inkább finomított, feldolgozott egy étel, annál rugalmasabbak lehetünk a csomagolásán feltüntetett dátummal. Ez természetesen a konzervekre is vonatkozik, amelyeket érdemes mindig sötét, száraz helyen tárolni, mert így őrzik meg legtovább a minőségüket, illetve így van a legkisebb esély rá, hogy megsérül a csomagolás. Ha a konzervdoboz megsérült, szivárog, rozsdás, akkor inkább dobjuk ki, és akkor se együk meg, ha a benne lévő étel habos, buborékos. Ha azonban a csomagolás sértetlen, és a benne lévő étel színe, állaga, illata is a megszokott, akkor egy alapos forralás után a lejárati időn túl is ehetünk belőle.

Ezek az ételek általában a lejárati dátum után is fogyaszthatók
Ha a mirelitzöldség a csomagolás szerint már le is járt, még akkor is fogyasztható

Tejtermékek

A joghurt, a tej, a sajtok általában ehetőek, amíg a romlás nyilvánvaló jelei nem mutatkoznak rajtuk. Tejek esetében körülbelül 4-5 nappal haladható túl a lejárati idő, sajtoknál pedig még erre is rászámolhatunk néhány napot. Ha azonban valami büdös vagy megváltozik az állaga, akkor inkább dobjuk ki.

Gabonapelyhek, tészták, kekszek

Az ilyen jellegű termékeket is fogyaszthatjuk a lejárati időn túl, kivéve, ha erős, kellemetlen szagot árasztanak vagy valamilyen módon megsérült a csomagolásuk, illetve megváltozott az állaguk. Utóbbi esetben egyébként élvezeti értékük is jelentősen csökken, így általában már csak emiatt sem szokta őket senki elfogyasztani.

Fagyasztott zöldségek és gyümölcsök

Legtöbb esetben egészen nyugodtan megehetjük a mirelit zöldségeket, gyümölcsöket akkor is, ha a csomagolásukon található dátumot már túlhaladtuk. Amit viszont sose tegyünk, az a fagyasztott, majd felengedett termékek visszafagyasztása. Ilyenkor sajnos nagy esély van rá, hogy olyan baktériumok kerülnek az élelmiszerre, amelyek a szervezetbe kerülve betegségeket okozhatnak.

Forrás: menshealth.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)