Ennyi zöldséget kapnak a gyerekek

Több százezer gyermek jut tejtermékhez, zöldséghez és gyümölcshöz az iskolatej-, valamint az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programon keresztül. Ebben a tanévben összesen 7,81 milliárd forintot fordítanak erre - közölte az Agrárminisztérium (AM).

Az iskolák heti 3-4 alkalommal ingyenesen osztanak friss gyümölcsöket és zöldségeket, 100 százalékos zöldség- és gyümölcsleveket, valamint tejet és tejtermékeket.

egészséges táplálkozás, táplálkozási szokások, gyerekek, gyermekkori elhízás megelőzése, gyümölcsök, zöldségek, tejfogyasztás, tejtermékek
A cél az egészséges táplálkozási szokások kialakítása. Fotó: iStock

Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programban 2309 általános iskola 536 ezer tanulója, az iskolatej programban pedig 2678 intézmény 435 ezer diákja vesz részt.

A helyes táplálkozás ezért fontos

Tízóraira ezt csomagoljuk - a dietetikus tanácsaiért kattintson ide!

A program elsődleges célja, hogy a gyerekekben kialakítsa a rendszeres tej- és tejtermékfogyasztás, valamint a zöldség- és gyümölcsfogyasztás iránti igényt. Az is fontos továbbá, hogy egészséges táplálkozási szokásokat alakítsanak ki a gyerekeknél, így ugyanis csökkenhet a túlsúly, azelhízásés az ezekhez kapcsolódó betegségek kockázata is.

A mostani tanévben eddig mintegy 1,2 millió adag friss zöldség, 15 millió adag friss gyümölcs, 3,2 millió adag zöldség- és gyümölcslé, illetve 1,8 millió liter tej és 758,5 ezer kilogramm tejtermék jutott el a diákokhoz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció