Egyre nagyobb hamburgereket eszünk

Egyre nagyobb adagokat kínálnak a gyorséttermekben, ezek ráadásul sósabbak és zsírosabbak is a néhány évtizede forgalmazott ételeknél.

A gyorséttermek kínálata sosem tartozott a legegészségesebbek közé, a helyzet azonban sokat romlott az elmúlt harminc évben. Az adagok húsz százalékkal nőttek, ráadásul több sót és egészségtelen zsírokat tartalmaznak. A főételekkel átlagosan 90, míg a desszertekkel több mint 200 pluszkalóriát viszünk be manapság - ez derült ki legalábbis egy friss kutatásból. Szakértők szerint ezek a növekvő adagok is hozzájárulnak a nyugati országokban egyre nagyobb gondot jelentő elhízáshoz.

Ez történik a testünkkel, ha zsírosat eszünk Sokan rajonganak a zsírtól tocsogó gyorséttermi ételekért, a pillanatnyi élvezetnek azonban ára van. Táplálkozásunk - különösen a zsíros ételek - nagyban befolyásolja testünk működését. Kattintson a részletekért!

Nagyobb adagok, sósabb ételek

Gyorséttermekbe manapság már a világ minden pontján belefuthatunk, a legnagyobb hagyománya azonban egyértelműen az Egyesült Államokban van. Ez a fogyasztásban is kiütközik: az USA lakosságának átlagos napi kalóriabevitelét 2007 és 2010 között 11 százalékban a gyorséttermek biztosították, míg az 1970-es évek végén ez az arány alig 4 százalék volt. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési hatóság kutatása szerint az amerikai lakosság 37 százaléka naponta étkezik gyorséttermekben. A 20-39 éves korosztályon belül ez az arány még magasabb, 45 százalékos.

Egyre nagyobb adagokat kínálnak a gyorséttermek (Fotó: 123rf)
Egyre nagyobb adagokat kínálnak a gyorséttermek (Fotó: 123rf)

Az évtizedek alatt nemcsak a fogyasztás nőtt meg ezekben az étteremláncokban, de az adagok is. Az elmúlt harminc évben évtizedenként 13 grammal és 30 kalóriával nőttek a főételek, míg a desszertek 24 grammal és 62 kalóriával lettek többek. A köretek mennyisége nem nőtt jelentősen, kalóriaértékük viszont 14-el emelkedett. Ráadásul egyre több sót is tartalmaz egy itt elfogyasztott menü: a főételek évtizedenként 14, a köretek pedig 12 százalékkal lettek sósabbak.

Ezek az ételek továbbra is nagyon kevés rostot és vitamint tartalmaznak, vagyis alacsony a szervezet számára hasznos tápanyagtartalmuk. Viszont egy kicsivel több kalcium és vas van bennük, mint a harminc évvel ezelőtt kínált ételekben. A pluszkalcium annak tudható be, hogy a gyorséttermek étlapjaira több tejes alapú desszert is felkerült, illetve sajtot is több főétel tartalmaz, mint korábban.

Forrás: Daily Mail

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: