Durván felnyomja az árakat a háború

Ukrajna a világ egyik igen jelentős búza-, napraforgó- és kukoricaexportőrének számított, ám az egy hónapja kirobbant háború ellehetetleníti az áruszállítást, valamint az új termény vetése is falakba ütközik. Ennek hatásai hamarosan jól láthatóvá válnak a boltokban.

Körülbelül 300 ukrán hajó rekedt a Fekete-tengeren, miután az oroszok elzárták előlük az útvonalat. A többi között emiatt sem érkezik szántóföldi termény a világpiacra, amelynek hatását már most megérzik az állattenyésztők - számolt be róla az RTL Klub Fókusz című műsora.

nő az étolajakat nézegeti a boltban
A háború hatásai hamarosan jól láthatóvá válnak a boltokban.Fotó: Getty Images

Tarthatatlan a termelők helyzete

Isabelle Leballeur sertés- és baromfitenyésztő például úgy nyilatkozott, hogy a háború kirobbanása óta 170 euróról 350 euróra drágult a gabona tonnánkénti ára. Ezt az éremelkedést azonban azok a fogyasztók eddig még nem érezték, akik például csirkehúst vásárolnak, annak eladási ára ugyanis még nem növekedett. De a gabona- és nyersanyagárak megduplázódása miatt a tenyésztők helyzete tarthatatlanná vált. Ezek mellett ráadásul az energiaárak is mintegy 40 százalékkal emelkedtek. Emiatt a szakértő arra számít, hogy néhány héten belül a boltokban is érezhető lesz az árnövekedés, valószínűleg világszerte.

Jön az ezerforintos étolaj

Hamarosan egekbe szökhetnek az élelmiszerárak .

2021-ben Ukrajna 86 millió tonna gabonát takarított be. A búza-, napraforgó- és kukoricamezőkben gazdag ország a háború előtt több európai és afrikai állam ellátását is biztosította. Az ukránok búzakivitele a világ exportjának tizedét tette ki eddig. A kialakult háborús helyzet miatt azonban jelenleg képtelenség teljesíteni a kiszállításokat, ráadásul még az új termény vetéséről sem tudtak gondoskodni a mezőgazdászok.

Az alapanyaghiány pedig nem sok jót vetít előre, hiszen amiből kevés érhető el a piacon, azt egyre drágábban adják majd. Ha májusban véget ér az árbefagyasztás, a magyar boltokban akár 1000 forintba is kerülhet egy liter étolaj. Emellett az összes húsféle, a tojás és a péksütemények ára is drasztikus emelkedésnek indul majd a szakértői várakozások szerint. A magas árak valószínűleg 2022 végéig kitartanak - kivéve akkor, ha Oroszország és Ukrajna napokon belül békét köt.

Emberek milliói menekültek el Ukrajnából az elmúlt hetekben, közülük több százezren Magyarországra vagy az ukrán-magyar határ közelében lévő menedékpontokra. Megrázó történeteket osztottak meg az őket támogató segélyszervezetekkel.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: