Cukormentes vagy energiaszegény terméket válasszunk?

Csökkentett energiatartalmú, cukormentes vagy energiaszegény megjelölésű terméket keressen a fogyni vágyó? Az élelmiszereken lévő címkék feliratai fontos információkkal szolgálhatnak - segítünk eligazodni rajtuk!

Kutatások szerint Magyarországon is egyre tudatosabbak a fogyasztók és nagyobb arányban vizsgálják meg a termékek címkéin a feliratokat, hogy az egészségüknek megfelelő terméket válasszák ki. Ezzel együtt a gyártók is rendszeresen jelentkeznek újabbnál újabb táplálkozási igényeket kielégítő termékekkel, a gluténmentes , a vegán vagy a zsírszegény ételek palettája is egyre nő. A kalóriaszegény étrendet követőket viszont könnyen összezavarhatják a címkén olvasható feliratok: vajon az energiaszegény vagy az alacsony cukortartalmú terméket érdemes választani? Mi a különbség például az energiamentes, illetve a cukormentes termékek között? Segítünk eligazodni!

A gluténmentes étkezés buktatói Egy autoimmun gluténérzékenységgel rendelkező esetében élethosszig gluténmentes étkezést kell tartani, ezért a bevásárlás, a főzés, a konyhai eszközök használata és az alapanyagok tárolása során is több mindenre oda kell figyelni.

Energiaszegény vagy alacsony cukortartalmú?

A termékeken lévő jelölések szigorú Európai Unió-s szabályozás alá esnek. Ezek a szabályok rögzítik, hogy az élelmiszer csomagolása, azon belül is a használt állítások nem téveszthetik meg a fogyasztót, nem ösztönözhetnek túlzott fogyasztásra, nem tulajdoníthatnak olyan megkülönböztető pozitív jellemzőt, tulajdonságot a terméknek, amellyel nem rendelkezik. A termékek energiatartalmáról szóló leggyakoribb jelöléseket a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is összegyűjtötte .

Nem mindegy, hogy cukormentes, vagy energiaszegény terméket fogyasztunk
Nem mindegy, hogy cukormentes vagy energiaszegény terméket fogyasztunk

Energiaszegény: Ez a felirat abban az esetben szerepelhet a terméken, ha energiatartalma legfeljebb 170 kJ (40 kcal) /100 g szilárd élelmiszerek, vagy legfeljebb 80 kJ(20 kcal) /100 ml folyadékok esetében.

Csökkentett energiatartalmú (light/lite termékek): Ez a felirat akkor szerepelhet, ha az energiaérték legalább 30 százalékkal csökkentett, emellett azon tulajdonságot (például cukor- vagy zsírtartalom) is fel kell tüntetni, amely által az élelmiszer teljes energiatartalma csökken.

Energiamentes: Akkor alkalmazható, ha a termék energiatartalma legfeljebb 17 kJ(4 kcal)/100 g.

Alacsony cukortartalmú: Ez a felirat jelzi, hogy a termék cukortartalma legfeljebb 5 g/100 g szilárd élelmiszerek, vagy 2,5 g/100 ml italok esetében.

Cukormentes: Akkor alkalmazható, ha a termék cukortartalma legfeljebb 0,5 g/100 g, illetve 0,5 g/100 ml.

Hozzáadott cukrot nem tartalmaz: Akkor alkalmazható, ha a termék nem tartalmaz hozzáadott mono- vagy diszacharidokat vagy egyéb, édesítő hatása miatt használt összetevőt. Amennyiben az élelmiszer természetes módon tartalmaz cukrokat, a címkén a következő állítást kell szerepeltetni: "Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz".

Csökkentett cukortartalom: Akkor használható, ha annak a terméknek az energiatartalma, amelyen az állítást feltüntetik, ugyanakkora vagy kisebb, mint a hasonló termékeké.

A felsorolt jelölések sokat elárulnak egy adott termék energiatartalmáról, de más szempontból is fontos átvizsgálni a címkét. Nem árt például vetni egy pillantást az összetételére is: lehet például egy termék magas rost - és alacsony zsír-, ugyanakkor magas cukortartalmú is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Stresszes mindennapoktól az állandó puffadásig

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Döntően borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzóna napközben északkelet felé halad tovább, amiből döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A délies szél estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra