+17° - +39°
Nincs front

Csokis keksz vagy sárgarépa?

Vannak, akiknek könnyű betartaniuk egy egészséges étrendet, míg mások szinte sosem tudnak ellenállni a csábításnak. Egy új kutatás azt mutatja, hogy a táplálkozással kapcsolatos önkontrollunk attól függ, milyen gyorsan tudjuk felmérni, mennyire egészséges egy-egy étel.

Ha választanunk kell egy csokoládés keksz és a egy sárgarépa között, hogy melyiket fogyasszuk el, nagyon sokan kapásból a csokis kekszet választanánk. Nem is törődnénk azzal, hogy a másik felkínált étel mennyivel egészségesebb, gondolkodás nélkül engednénk a finomságnak. Egy új kutatásban azt vizsgálták, hogy mi mindentől függ az, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Az eredmények szerint a választásunk tudatossága attól függ, hogy milyen gyorsan hozzuk meg a döntést arról, hogy mennyire egészséges az adott étel - számolt be a Medical News Today.
A kutatást Nicolette Sullivan, a kaliforniai műszaki egyetem hallgatója és munkatársai készítették. A feltevésük az volt, hogy egy étel kiválasztásának folyamatában az először az íze alapján, és csak másodsorban az egészségessége alapján hozzuk meg a döntést, hogy elfogyasztjuk-e az adott ételt. Azért lehet ez így, mert az ízről azonnal van intuíciónk, hogy azt szeretjük-e vagy sem, míg az egészségesség nem intuitíve észlelhető, hanem explicit tanulás eredménye, hogy tudjuk, mely ételek fontosak, hasznosak számunkra.

Videó

A kísérlet eredményeit ezen a videón foglalták össze.Hogy a feltevésüket ellenőrizzék, a kutatók 28 önkéntessel végeztek el egy vizsgálatot. A kísérleti alanyok 4 órán át nem ehettek semmit, majd 160 ételt kellett megítélniük egy -2-től 2-ig terjedő skálán az egészségesség, az íz és annak tekintetében, hogy mennyire szeretnék elfogyasztani az ételt. Ezután ugyanezeket az ételeket 280 párba rendezve mutatták meg a résztvevőknek egy képernyőn. Az alanyoknak az egérrel arra az ételre kellett kattintaniuk, amelyiket jobban szeretik. Közben rögzítették az egér mozgását a képernyőn, ezáltal tudták mérni, mennyit hezitálnak, mielőtt a döntésüket meghozzák.

Összességében azt találták, hogy a résztvevők döntéseiben átlagosan 195 milliszekundummal korábban játszik szerepet az ízre vonatkozó információ, mint az egészségességre vonatkozó. A résztvevők 32 százalékának döntésében pedig egyáltalán nem játszott szerepet az adott étel egészségességről való tudásuk.

Jót tehet, ha több ideig gondolkodunk azon, hogy mit fogyasszunk

Jót tehet, ha több ideig gondolkodunk azon, hogy mit fogyasszunk


Ezután Sullivan a résztvevőket két csoportra osztotta. Az egyikbe azok tartoztak, akik inkább az egészséges ételeket választották, azaz akiknek nagyobb az önkontrolljuk; a másikba pedig azok, akik az egészségtelenebb ételeket választották, ami alacsonyabb önkontrollra vall. A két csoportot összehasonlítva azt találták, hogy a nagyobb önkontrollal rendelkezők átlagosan 323 milliszekundummal korábban idézik fel a táplálék egészségességére vonatkozó információt, mint azok, akiknek alacsonyabb az önkontrolljuk. Ez pedig azt mutatja, hogy minél gyorsabban képes valaki figyelembe venni, hogy egy étel mennyire egészséges, annál inkább fogja az egészségesebb táplálékot választani egy döntési helyzetben.

A kísérletből tehát az derült ki, hogy jót tehet, ha több ideig gondolkodunk azon, hogy mit fogyasszunk: ilyenkor ugyanis nagyobb a valószínűsége annak, hogy az egészségesebb ételeket választjuk. A kutatásban résztvevők azt is hangsúlyozzák, hogy sokat számíthat az is, hogy a tápértéket a csomagoláson mennyire hangsúlyosa helyen, mennyire nagy betűkkel tüntetik fel. Minél észrevehetőbb ugyanis egy ilyen jelzés, annál valószínűbb, hogy befolyásolja a termék fogyasztása felőli döntésünket.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+32, +39 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban szerdán délelőtt napos idő lesz, csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag