Bajt okozhatnak ezek a gyümölcsök

A sok zöldség és gyümölcs fogyasztása mindenképpen egészséges, ezt senki sem vitatja. Ugyanakkor néhány dologra érdemes odafigyelni ezekkel az értékes élelmiszerekkel kapcsolatban is, mert bizonyos esetekben akár mérgezőek is lehetnek.

A gyümölcsök és a zöldségek a kiegyensúlyozott és egészséges étrend alappillérei. Jótékony hatásukat azonban csak akkor tudjuk kiélvezni, ha csak érett és fogyasztásra kész állapotban esszük meg őket. Ha nem így teszünk, abból akár nagyobb baj is származhat.

Mit tilos nyersen fogyasztani?

Ha éretlen licsit fogyasztunk, a benne lévő toxinok akár extrém mértékben is levihetik a vércukorszintünket. Az egyébként is alacsony a vércukorral rendelkezőknél, illetve az alultápláltaknál lázat, enkefalopátiát, sőt, extrém esetben halált is okozhat.

csillaggyülömcs, star fruit, nyers zöldség, éretlen gyümölcs, mérgezés
Vesebetegeknél akár halált is okozhat a csillaggyümölcs. Fotó: 123rf

A nyers kesudióban egy urushiol nevű anyag található. Ez az anyag teszi veszélyessé például a mérges szömörcét is. Komoly bőrkiütéseket okozhat, lenyelve mérgező, fokozottan érzékenyek számára akár végzetes is lehet. Viszont ha a boltban vásárolunk "nyers" kesudiót, akkor nem kell aggódnunk: ez valójában már hőkezelt, csak nem pörkölték és sózták meg.

Óvatosan az ackee-vel és a csillaggyümölccsel

Az ackee gyümölcsben ugyanaz a toxin van, mint a licsiben, ezért nem szabad nyersen, illetve éretlenül enni. De a nem megfelelően feldolgozott kasszavának is lehetnek veszélyei, mivel ilyenkor a benne található természetes hidrogén-cianid megzavarhatja a pajzsmirigy hormontermelését . Hatással lehet még az agy mozgásközpontjára, és akár bénulást is okozhat.

Ne együk meg a cseresznyemagot! A csonthéjasok, tehát a cseresznye, a meggy, a barack vagy a szilva magjai cianogén anyagot tartalmaznak. Ha egészben nyeljük le, nem lesz bajunk tőle, de ha megrágjuk, esetleg a magot porítva fogyasztjuk, annak komoly mérgezés lehet a vége.

A csillaggyümölcs egy caramboxin nevű neurotoxint tartalmaz, amely egészséges vesével élőknél nem okoz gondot, vesebetegeknél viszont erős csuklást, hányást, gyengeséget, zavarodottságot, epilesziás rohamot, kómát, legsúlyosabb esetben pedig halált is okozhat.

A zöldségek is lehetnek veszélyesek

A zöld színű, illetve kicsírázott burgonyát is jobb elkerülni, mert olyan toxinok halmozódhatnak fel benne, amelyek hányást, gyomorfájdalmat, hallucinációkat és bénulást is okozhatnak. Nagyon egészségtelen a nyers vesebab is - bár tény, hogy ebben a formában nem is igen fogyasztják, ami jobb is, mert a benne lévő phytohemagglutinin mérgező lehet. Ez a toxin főzéssel, hőkezeléssel semlegesíthető.

Forrás: care2.com

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)