A növényi étrend meglepő hatása

Csökkentheti a húgyúti fertőzések kockázatát a vegetáriánus étrend - állítja egy új tanulmány.

Vega vagy vegán? Mutatjuk, mi a különbség.

A húgyúti fertőzésekért általában bélrendszerből származó baktériumok a felelősek, így például az Escherichia coli, amely a bélflóra természetes része. A húgyutakba jutva ezek a kórokozók gyulladást válthatnak ki a húgycsőtől a húgyhólyagon át akár egészen a vesékig. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a különféle húsok azE. colihúgyúti fertőzést kiváltó törzseinek jelentős gyűjtőhelyei, mindeddig azonban nem volt tisztázott, hogy vajon a húsfogyasztás kerülése csökkenti-e a fertőzések kockázatát.

A húsmentes táplálkozás csökkentheti a húgyúti fertőzések kockázatát
A húsmentes táplálkozás csökkentheti a húgyúti fertőzések kockázatát. Fotó: iStock

A tajvani Tzu Chi Egyetem kutatói Chin-Lon Lin vezetésével közel tízezer buddhista körében mérték fel a húgyúti fertőzések előfordulását 2005 és 2014 között. Az eredmények szerint a probléma 16 százalékkal ritkábban jelentkezett vegetáriánusok körében, mint a nem vegetáriánus résztvevőknél. Bár a tendencia még erőteljesebben jelentkezett férfiaknál, mindazonáltal esetükben afertőzéskockázata egyébként is 79 százalékkal alacsonyabbnak bizonyult a nőkhöz képest, függetlenül az étrendtől. A nemek között eltérés jelentős részben anatómiai tényezőknek tudható be.

A tanulmány szerzői szerint az E. coli olyan gyakori forrásainak kerülése által, mint a baromfi- és a sertéshús, a vegetáriánusok elkerülhetik a húgyúti fertőzésért felelős baktérium szervezetbe jutását. Emellett a magasabb rostbevitelnek is lehetnek előnyös hatásai, mivel visszaszorítja az E. coli elszaporodását a bélrendszerben, illetve fokozza a belek savasságát, ezáltal is csökkentve a húgyúti fertőzések rizikóját.

A tanulmány január 30-án jelent meg a Nature Scientific Reports online felületén.

Forrás: eurekalert.org

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: