A moha eddig nem ismert hatása

Egy eddig nem ismert, összetett szénhidrátot fedeztek fel a mohában, amely jó hatással lehet az egészségünkre.

Az ausztráliai ARC Center of Excellence és az USA-ban működő Rhode Island Egyetem a mohák szerkezetét vizsgálva felfedezett egy olyan összetett szénhidrátot, amely egészségünkre is jó hatással lehet. A kutatók szerint a poliszacharid (vagyis cukormolekulákból álló komplex szénhidrát) hasonló a gabonafélékben megtalálható béta-glükánhoz. A béta-glükán gyógyhatása már régóta ismert, azimmunrendszermegerősítésére és stimulálására alkalmazzák, de jót tesz az emésztésnek, illetve bizonyos daganattípusok kezelésére is használják.

Mi is a béta-glükán? Sri Lanka-i tudósok állatkísérletekkel bizonyították, hogy a béta-glükán (melyet csirkék és egerek ivóvizéhez kevertek) fokozhatja a védőoltások hatékonyságát, ezzel segít megakadályozni afertőző betegségektovábbterjedését. Immunerősítő hatása abban is megnyilvánul, hogy antimikrobális, antibakteriális hatásai is vannak. Az alábbi cikkünkből többet is megtudhat erről a poliszacharidról!

A zabban és az árpában nagy mennyiségben megtalálható a béta-glükán, a hozzá hasonló szerkezetű mohában viszont nem mutatták ki. A mohából vett génnel próbálták meg ezért reprodukálni, de egy másik poliszacharidra bukkantak, amit glükóz és arabinóz cukrok alkotnak. Mivel ez nagyon hasonló a béta-glükánhoz, a későbbiekben orvosi célra is ugyanúgy hasznosíthatják.

A mohából kivont poliszacharidot a gyógyászatban is hasznosíthatják
A mohából kivont poliszacharidot a gyógyászatban is hasznosíthatják

Pontosan még a kutatók sem tudják, hogy hogyan fogják felhasználni ezt a szénhidrátot, de elméletileg az orvostudomány mellett a feldolgozóiparban is komoly szerepe lehet. A kutatók szerint további vizsgálat szükséges ahhoz, hogy az anyag tulajdonságairól pontosabb képet kapjanak.

Gyógyító zuzmó

A közelmúltban több kutatás foglalkozott az izlandi zuzmó gyógyhatásával is. A latin nevén Cetraria islandicaként ismert növény igen gazdag kalciumban, káliumban, foszforban, jódban, illetve különböző vitaminokban. Hatóanyagai nyugtató, regeneráló hatást fejtenek ki az irritált nyálkahártya felületén. A népi gyógyászat a zuzmót már a 17. században is használta, elsősorban légzőszervi panaszok és tüdőbetegségek kezelésére. Hatásairól bővebben az alábbi cikkünkben írunk!

Forrás: EurekAlert

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)