A legnépszerűbb ketchupok itthon

Legújabb terméktesztje során a hazai boltokban kapható ketchupokat vizsgálta a Nébih. Lássuk, milyen eredmények születtek.

Ízében megtalálható az öt alapíz mindegyike: az érett paradicsom édessége, a só sós íze, a szerves savak (citromsav, ecetsav) savanyúsága és a fűszerek kesernyéssége mellett ott van az umamiként említett "mennyei íz" a paradicsom természetes glutaminsav tartalmából adódóan, amelyet sokszor csak ízfokozóként tartanak számon - olvasható a Szupermenta ketchupot bemutató cikkében. Érdekesség, hogy az eredeti ketchup inkább halszósz volt, mi több, nem is tartalmazott paradicsomot. Később, a 20. század elejéig félérett paradicsomból készítették, a tartósítószerek pedig teljesen elnyomták benne az édességet. Egészen addig a ketchup egyszerűen sós és kesernyés ízű volt. Az Egyesült Államokban aztán 1906-ban megjelent az első tartósítószer-mentes ketchup, így ízvilágában is markánsabb szerepet kaphatott az édesség, amelyet ma már természetesnek veszünk.

Egyes ételeket szinte elképzelni sem tudunk ketchup nélkül
Egyes ételeket szinte elképzelni sem tudunk ketchup nélkül

Egészséges-e a ketchup?

Hogyan készíthetünk ízletes házi ketchupot? A receptért kattintson ide.

Antal Emese dietetikus a Szupermenta kérdésére elmondta, bár a ketchup kiegészítheti, színesebbé teheti étrendünket, vitaminokat és ásványi anyagokat azonban nem találunk benne nagyobb mennyiségben. Nátriumtartalma ugyanakkor jelentős, érdemes tehát mértékkel fogyasztani. Ami az energiatartalmat illeti, egy evőkanál ketchup körülbelül 15-20 kalóriát jelent - ennek túlnyomó része szénhidrátokból, azon belül is cukorból származik.

"A paradicsomban lévő antioxidáns hatású vegyületek, például a likopin esetén valóban találunk bizonyított egészségvédő hatásokat, például a szív- és az érrendszer egészsége kapcsán, vagy egyes tumoros betegségek megelőzésében. Sőt, az is igaz, hogy a likopin hő hatására szabadul fel a paradicsom sejtjeiből, tehát a paradicsomos szószok, mártások, így a ketchup is, arányaiban több likopint tartalmaznak a nyers paradicsomnál. A ketchup azonban ettől még marad az, ami: egy finom mártás. A kimutatható hatás eléréséhez ugyanis annyit kellene belőle fogyasztani, amely más tápanyagok szempontjából már a szervezet túlterhelését jelentené" - árulta el a szakember.

Melyik a legkedveltebb ketchup?

Szakértő és laikus kóstolók részvételével a Szupermenta kedveltségi tesztet is végzett összesen 38-féle ketchupot bevonva a vizsgálatba. A termékek értékelése vakkóstolásos módszerrel történt, azaz a zsűri tagjai nem tudták, hogy az egyes rajtszámok pontosan mely terméket rejtik. Az értékelés során külön sorolták a tartósítószer felhasználásával készült és a tartósítószer-mentes ketchupokat. Az elbírálás során öt szempontot vettek figyelembe: külső megjelenés, szín, állomány, illat és íz.

  • Külső megjelenésében elvárható, hogy a termék fényes legyen. Fűszerrészecskék látható jelenléte megengedett.
  • A ketchupot sötétvörös színárnyalat jellemzi, színe kielégítő, ha kissé világosabb vörös, illetve enyhén barnás színű.
  • A termék állománya megfelelő, ha homogén, egyöntetű, krémesen folyó, kiválástól mentes.
  • A jó ketchup paradicsomillatú, fűszeres, enyhén savas, minden idegen illattól mentes.
  • A kóstolók által legfontosabbnak ítélt tulajdonság az íz, amely akkor kielégítő, ha paradicsomízű, savanykás, édeskés, sós, harmonikus fűszerezésű, minden idegen íztől mentes a termék.

A legfontosabbnak ítélt tulajdonság, az íz tekintetében a Lomee Premium Paradicsomketchup diadalmaskodott a tartósítószer-mentes termékek között. A tartósítószerrel készült termékeknél a Felix Ketchupot találták a legfinomabbnak a résztvevők. E két termék az összesített rangsorban is az élen végzett, utóbbi holtversenyben a Kalocsai Ketchuppal.

A teljes rangsort a két kategóriára vonatkozóan az alábbiakban tekintheti meg. (Képek forrása: Nébih Szupermenta)

Tartósítószer felhasználásával készült ketchupok:

Nébih Szupermenta ketchup kedveltségi termékteszt

Tartósítószer-mentes ketchupok:

Nébih Szupermenta ketchup kedveltségi termékteszt

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció