A legjobb margarin a karácsonyi sütihez

Az ünnepi előkészületek egyik kiemelt termékcsoportját, a sütő- és főzőmargarinokat helyezte a célkeresztbe a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Szupermenta programban. A komplex vizsgálat után azt is elárulták a szakemberek, hogy melyik termék a legjobb.

A szakemberek 20 termék komplex ellenőrzését végezték el. Ezúttal is számos laboratóriumi paramétert mértek, de a termékek jelölésének ellenőrzése sem maradhatott el. A teszt során bebizonyosodott, hogy a sütőmargarinok élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek, 9 termék jelölésével viszont akadtak problémák - közölte közleményében a Nébih.

margarin, sütőmargarin, Nébih vizsgálat, karácsonyi készülődés, süteménysütés
margarin, sütőmargarin, Nébih vizsgálat, karácsonyi készülődés, süteménysütés

Megnyugtató eredmények

A Nébih laboratóriumaiban megvizsgálták mindegyik margarin zsírtartalmát, valamint a bennük található A- és D-vitaminok mennyiségét. Egyes termékeknél a laktóz (tejcukor) és kazein (tejfehérje) jelenlétét, a tartósítószer- és az erukasav-tartalmat, a nehézfémek közül pedig az ólom és réz jelenlétét is ellenőrizték.

A vizsgálati eredmények alapján a margarinok megfelelnek a laktózmentes jelölésnek, és zsírtartalmuk is egyezik a jelölésen szereplő adatokkal. Továbbá nem tartalmaznak nehézfémeket, és jóval határérték alatt mutatott ki a laboratórium erukasavat, amely nagy mennyiségben fogyasztva káros lehetne a szervezet számára.

Akadtak problémák is

Vaj vagy margarin: melyiket válasszam? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

Az egyik margarinnál kis mennyiségű szorbinsavat mutatott ki a laboratórium, ezt azonban nem tüntették fel a termék csomagolásán az összetevők között. Egy esetben pedig kókusz- és szójaolaj is szerepelt az összetevők között, a termék viszont valójában nem tartalmazta ezeket.

Akadtak hiányosságok a termékek megnevezésében, valamint az adalékanyagok jelölésében is. A hatóság 7 termék forgalmazóját figyelmeztetésben részesítette, kettőre pedig - a súlyosabb hiányosságok miatt - élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki. A bírságok és az eljárási költségek várható összege nagyjából 340 ezer forint.

Ezek a legjobb margarinok

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket "vak-kóstolásos" módszerrel. Az értékelések alapján a 70 százalékos zsírtartalmú Líra margarin állhatott a dobogó legfelső fokára. Második helyen a 72 százalékos zsírtartalmú Rama Laktózmentes margarin végzett, míg a harmadik helyezést a Liga Laktózmentes csökkentett zsírtartalmú margarin érte el. A témával kapcsolatos további információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.‎

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció