A kövérség génje felelős a leküzdhetetlen étvágyért

Amerikai tudósok szerint egy hibás génváltozat hatására éreznek egyesek leküzdhetetlen vágyat az evésre és bizonyos ételek választására.

Az elhízáshoz kötődő génváltozat (FTO) nagy valószínűséggel felelős azért a kínzó éhségérzetért, amely egyesekben kialakul, és ez a gén hatással van arra a képességünkre, amellyel ellenállunk a kísértésnek - ezt egy frissen publikált tanulmány állítja, amely a Molecular Psychiatry című szakfolyóiratban olvasható.
Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) kutatói szerint ez a gén magyarázza, hogy egyesek miért küzdenek meg sokkal nehezebben azzal, hogy egészséges testsúlyukat megőrizzék idősebb korukban is. Mindez azt jelenti, hogy a gént hordozó személyek hajlamosabbak az elhízásra.

Az úgynevezett FTO-gén variációiról van szó, amelyek a krónikus elhízáshoz vezethetnek, és amelyről viszonylag sok publikáció jelenik meg. Ugyanakkor eddig nem volt ismeretes az a hatásmechanizmus, amelynek révén a gén befolyásolni tudta egy-egy személy elhízását - írja a Daily Mail.

Ruth Loos, az Icahn School of Medicine igazgatója viszont új eredményekről számolt be most. Loos a New York-i, Mount Sinai-i intézményben elért eredményekről nyilatkozott. Frissen megjelent tanulmányukban leírják, hogy azok a középkorú vagy idősebb emberek, akikben az FTO egy génpáron belül egyszer előfordul, vagy mindkét génváltozatuk FTO, azok inkább hajlamosabbak a magasabb kalóriájú, illetve a zsírosabb ételeket enni. Márpedig minél öregebbek, annál inkább jellemző ez rájuk.

A tudósok 700 kísérleti alanyt vizsgáltak meg, azokat az agyterületeket elemezték szkennerrel, amelyek a személy impulzivitását szabályozzák, illetve az ételek érzékeléséhez kapcsolódnak. E területeken alacsonyabb agyi aktivitást, agyfunkciót tapasztaltak azoknál az embereknél, akik az FTO-génváltozatot hordozzák, akár egy, akár két példányban.

A kövérség génje felelős a leküzdhetetlen étvágyért

A kövérség génje felelős a leküzdhetetlen étvágyért


Dr. Madhav Thambisetty, a tanulmány egyik szerzője szerint ezért az FTO-val rendelkező személyek idősödve nagyobb mértékben fogyasztanak magas kalóriatartalmú és zsíros ételeket. Márpedig a kísérleti alanyok 45 százaléka legalább egy FTO-génváltozatot hordozott.

Így az elhízás kockázata a kutatók szerint összefügg az elhízáshoz kapcsolódó viselkedéssel, azzal, amikor ellenállni próbálunk az evésre ösztönző impulzusoknak. A résztvevők 16 százaléka mindkét génhelyén FTO-változatot hordozott, nekik még nagyobb volt az esélyük arra, hogy elhízzanak. Ugyanis ők kevésbé tudták kontrollálni impulzivitásukat és alacsonyabb volt az agyi aktivitásuk az ételek észlelésért felelős területen.

A vizsgált személyeknél tehát nemcsak a testtömeg-index függ össze azzal, hogy az FTO-t hordozzák-e (már az egy FTO-változatot hordozók is kövérebbek voltak az átlagosnál, de a "dupla FTO-sokra" ez még inkább jellemző volt). Ráadásul most az is kiderült, hogy az ilyen emberek agyfunkciói is különböznek az átlagostól.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt a Dunántúlon közepesen gomolyfelhős, másutt gyengén fátyolfelhős vagy derült idő várható csapadék nélkül.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag