Ideggyógyászati megbetegedések

Az idegrendszert az agy, a gerincvelő és az egész testet behálózó idegek összessége alkotja. Bonyolultsága messze meghaladja a legnagyobb teljesítményű számítógépekét is, az agy működését évtizedek óta kutatják, de még csak pár százalékát sikerült megismerni. Az idegrendszert két nagyobb részre osztjuk: a központi idegrendszert az agy és a gerincvelő alkotja, a környéki idegrendszer pedig azon ideghálózatokat jelenti, amelyek az agy és a gerincvelő összeköttetéseit biztosítják a szervezet többi részével. Az idegrendszer bonyolultsága miatt betegségei igen gyakoriak - a lakosság nagy részét érinti valamelyik formájuk.

Polineuropátia tünetei és kezelése

Mi a polineuropátia?

Polineuropátiáról akkor beszélünk, ha a környéki idegrendszerhez tartozó (tehát a gerincvelőből, illetve az agyból kilépő) idegrostok károsodnak. Ilyen esetekben több ideget érintő perifériás idegkárosodásról van szó, amelynek következtében nem lesz megfelelő az idegrendszer és az egyes testtájak közti kommunikáció. A polineuropátia tünetei elsőként a végtagokban jelentkeznek, főképp zsibbadás, érzéskiesés, izomgyengeség és fájdalom formájában.

Tünetek

A polineuropátia előfordulása és okai

Legtöbbször olyan krónikus betegségek okoznak polineuropátiát, amelyek az idegrendszert is károsítják. Ezek rendszerint anyagcserezavarok, közülük is főképp a cukorbetegség: utóbbi okozza a polineuropátiák egyharmadát. Ez számszakilag azt jelenti, hogy Magyarországon nagyjából 400 ezer betegnél okoz polineuropátiát a diabétesz. Cukorbetegeknél a panasz 50-60 százalékos eséllyel alakul ki, előfordulása a korral általában emelkedik. Cukorbetegség esetében a polineuropátia oka részben, hogy maga az anyagcserezavar közvetlenül károsítja az idegeket, illetve károsítja az idegeket ellátó ereket is. Emiatt van, hogy az idegekhez nem jutnak el a működésükhöz szükséges tápanyagok, illetve az oxigén. A diabéteszes polineuropátia egyik súlyos következménye az úgynevezett diabéteszes láb.
A polineuropátia második leggyakoribb kiváltó oka a túlzott alkoholfogyasztás, amely miatt szintén több százezer embernél alakul ki ez a panasz. Kiválthatnak polineuropátiát mérgek és toxinok is. Ezek lehetnek nehézfémek, szerves oldószerek, de szó lehet arzénmérgezésről vagy éppen ólommérgezésről is. Nagyon ritkán - és csak ha nagyon nagy dózisban szedik - egyes gyógyszerek is okozhatnak polineuropátiát.
A további okok között gyulladásos betegségek szerepelnek, de vezethetnek polineuropátiához az erek betegségei is. Lehet kiváltó ok a pajzsmirigy-alulműködés, de társulhat polineuropátia daganatos megbetegedésekhez is. A krónikus megbetegedések közül az urémiát (húgyvérűséget) és szarkoidózist lehet kiemelni, míg a fertőző betegségek közül a diftériát és a különféle eredetű szepszist (vérmérgezést). Vezethet polineuropátiához a pszoriázis és a köszvény, a myeloma multiplex, a reumatoid arthritis, a Lyme-kór és a lupus (SLE) is.
A polineuropátiának léteznek örökletes formái is. Ilyenkor ugyancsak a környéki idegek érintettek, amelyek károsodása lappangva induló, egyre súlyosbodó panaszokat okoz. Károsodhatnak kizárólag az érzőidegek (ezek a betegségek nagyon ritkák), illetve csak a mozgatóidegek, de a probléma jelentkezhet mindkét típuson is. Néhány öröklődő polineuropátia meglehetősen gyakori, de sokszor nem ismerik fel ezeket. Mára számos örökletes neuropátiáért felelős gént is azonosítottak. Ilyen például az, amely a Charcot-Marie-Tooth-betegséget, a Refsum-betegséget, a porfíriát és a Fabry-kórt okozza. Létezik úgynevezett nyomásos bénulásokra hajlamosító örökletes neuropátia is, amely enyhe nyomásra vagy minimális sérülésre kialakuló károsodás vagy működési zavar.
Okozhatnak polineuropátiát hiányállapotok is. Ilyen lehet a pellagra, amely a niacin hiánya, de eredményezhet neuropátiát a B1- és a B12-vitamin hiánya is. Utóbbi krónikus gyomor-bélrendszeri betegségeknél fordulhat elő, de kialakulhat gyomorműtétek után is. Ilyenkor a háttérben a B12-vitamin felszívódási zavara áll, így ezt a hiányt szájon át szedett gyógyszerrel nem lehet kezelni.

A polineuropátia tünetei

A tünetek jellege a polineuropátiát okozó betegségtől is függ: van, amely inkább érzészavart okoz, olyan, amely főképp izomgyengeséget idéz elő, és olyan is, amely alapvetően keverten váltja ki az egyes tüneteket. A problémák jellemzően szimmetrikusan alakulnak ki.
A polineuropátia legfőbb tünete a végtagokat érintő érzészavar, ami jelenthet zsibbadást és szúrást, bizsergést, égő érzést, de jelenthet érzéskiesést is. Ha utóbbiról van szó, akkor a végtag érzéketlen lesz, nem érzi sem a meleget, sem a hideget, sem a fájdalmat. Emellett a beteg kevésbé érzékeli az ízületek helyzetét. Kialakulhat fonákérzés is, ami azt jelenti, hogy az érintett olyasmit érez a végtagjaival, ami nincs is ott.
A polineuropátiának az izmokra is hatása van, mert azokat az idegek mozgatják. Emiatt ha károsodnak, akkor idővel az izmok is gyengülnek, izomgyengeség alakul ki. Az izomgyengeség a betegség előrehaladtával egyre erőteljesebbé válik, a járás egyre ügyetlenebb lesz. Súlyos esetekben akár bénulás is jelentkezhet. Egy idő után az izmok el is sorvadnak, a végtagok elvékonyodnak. Ilyenkor már kiesik a beidegzés is, így a reflexek eltűnnek.
A polineuropátia egyik jellemző tünete az izomgyengeség
A polineuropátia egyik jellemző tünete az izomgyengeség
Jellemző tünet a neuropátiás fájdalom is, amely lehet állandó és tartós, vagy olyan, amely csak időszakosan jelentkezik. A fájdalom kialakulhat spontán, lehet nagyon kellemetlen és kínzó, de olyan is, amely csak egyes ingerekre jön elő egyfajta túlérzékenységként. Ilyenkor olyan érzetek okoznak fájdalmat (például a hideg vagy a meleg), amelyek alapesetben nem lennének fájdalmasak. Gyakran megesik, hogy a végtagok csak éjszaka fájnak, illetve hogy a panasz rohamokban jelentkező, nyilalló, hasogató, illetve áramütésszerű.
Lehet szó olyan polineuropátiákról is, amelyeknél a vegetatív működés, így a hőszabályozás is károsodik, illetve aminél az izzadás vagy a vizeletürítés szenved zavart. Ilyen esetekben emésztő-szervrendszeri problémák, szív- és érrendszeri gondok is jelentkezhetnek, kialakulhatnak szívritmuszavarok és vérnyomás-ingadozás is.

A polineuropátia diagnózisa

Az orvosok akkor gondolnak polineuropátiára, ha a problémára jellemző panaszok szimmetrikusan, főképp a lábfejeken és a kezeken alakulnak ki. Erősíti a gyanút, ha a jellegzetes tünetek cukorbetegnél vagy alkoholproblémákkal küzdő betegnél alakulnak ki.
A diagnózis felállításának első lépése a fizikális vizsgálat, amelynek része a reflexvizsgálat, az érzésvizsgálat és az izomerő vizsgálata. Gyakori vizsgálómódszer az úgynevezett hangvillavizsgálat is, amellyel a betegek vibrációérzését ellenőrzik, és amellyel az érzészavar jól kimutatható. A következő lépés az elektromiográfiai (EMG) és az elektroneurográfiai (ENG) vizsgálat, amelyekkel az idegek vezetési sebességét tudják mérni, és amelyek segíthetnek tipizálni a neuropátiát, meghatározni súlyosságát.
Ha a betegnek nincs ismert, polineuropátiát okozó betegsége, akkor feltétlenül szükség van laborvizsgálatokra is. Ennek során az orvosok nézik a teljes vérképet, a vércukorszintet, a B12-vitamin szintjét, a pajzsmirigy miatt a TSH szintjét, és a laboreredményekből következtetnek a veseműködésre is. Ha fölmerül mérgezés gyanúja, akkor külön vizsgálattal (toxikológiai vizsgálatokkal) próbálják igazolni meglétét.

A polineuropátia kórlefolyása

A polineuropátia első tünetei általában a lábon, annak is legtávolabbi pontján, a lábujjakon alakulnak ki, majd a károsodás onnan halad felfelé. Hasonló a helyzet a kézen is: jellemzően ott is az ujjvégeken figyelhetőek meg először a tünetek, onnan haladnak fölfelé, a váll irányába.
A polineuropátia kialakulhat lassan és fokozatosan - hónapokon vagy akár éveken keresztül is egyre erősödő tünetekkel -, de jelentkezhet akutan, tehát hirtelen is.

A polineuropátia kezelése

Első lépésként mindig ki kell deríteni a polineuropátia okát, a kezelést pedig attól függően kell megkezdeni. Ha például pajzsmirigy-betegség áll a hátterében, akkor azt kell kezelni, ha hiánybetegség, akkor az adott vitamin (például a B12-vitamin) pótlása jelenthet megoldást.
Ha cukorbetegség a kiváltó ok, akkor az elsődleges teendő annak kezelése, egyben a vércukorszint megfelelő szinten tartása. Ezzel maga a neuropátia ugyan nem gyógyítható, de súlyosbodása lassulhat. Ha a háttérben túlzott alkoholfogyasztás áll, akkor a teljes absztinencia a cél. Emellett fontos a B1-vitamin pótlása. Ha a háttérben mérgezés áll, akkor meg kell szűntetni, amennyire csak lehet, eltávolítani a mérgező anyagot a szervezetből.
A polineuropátiával járó panaszokat csak tünetileg lehet kezelni, oki terápia nem létezik. A kezelés legfontosabb része a torna és a megfelelő testmozgás, az izmok folyamatos erősítése. Ha már fájdalmak is jelentkeznek, akkor speciális fájdalomcsillapító gyógyszerekre is szükség van. Ilyen esetekben a szokásos nem-szteroid fájdalomcsillapítók általában nem segítenek, alkalmazásuk fölösleges. A szaggató fájdalmakat szintén speciális gyógyszerekkel kell enyhíteni, ilyenek például egyes antiepilepsziás készítmények. Vannak olyan antidepresszánsok is, amelyek használhatóak a neuropátiás fájdalom csillapítására. Ezek úgy enyhítik a tüneteket, hogy áthangolják az agy fájdalomérző területét. Egészen súlyos esetekben kábító hatású fájdalomcsillapítók használata is indokolt lehet. A tünetek enyhítését azok a lidokaint tartalmazó érzéstelenítő tapaszok is segíthetik, amelyeket olyan területekre kell felhelyezni, amelyeken a legerősebben jelentkezik a fájdalom.
Egyes esetekben alkalmazható úgynevezett transzkután elektromos idegstimuláció (TENS) is. Ennél a módszernél vékony elektródák segítségével elektromos jeleket juttatnak az idegpályákra, és akkor javasolható, ha már azt kell meggátolni, hogy a fájdalomérzet eljusson az agyba.

A polineuropátia gyógyulási esélyei

A már kialakult neuropátia nem igazán visszafordítható: az idegek ugyan regenerálódhatnak, de a polineuropátia általában halad tovább: legfeljebb csak karban tartható, illetve előrehaladását lehet valamelyest lassítani.

A polineuropátia megelőzése

A polineuropátia kialakulását úgy lehet megelőzni, ha lehetőség szerint elejét veszik a kiváltó okok - például a cukorbetegség - kialakulásának, vagy ha már kialakult, akkor megfelelően kezelik. Ugyanez igaz a túlzott alkoholfogyasztásra, amelyet szintén kerülni kell.

A polineuropátia szövődményei

Súlyos polineuropátiánál már annyira romlik az érzőképesség, hogy a végtagok könnyen sérülnek, illetve fekélyessé válnak. Gond az is, hogy a sebek a beidegzési zavar miatt nem gyógyulnak kellő mértékben. Ha a háttérben cukorbetegség áll, akkor a sebgyógyulás alapból problémás. Okozhat balesetet az izmok gyengülése, a végtagok vékonyodása és az ízületek nem megfelelő helyzetértékelése, de a mozgást problémássá és veszélyessé teheti a végtagok neuropátiás fájdalma is.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Vida Zsuzsanna PhD neurológus főorvosnak.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +13 °C

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. A légmozgás jórészt gyenge vagy mérsékelt lesz, szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 26 fok között alakul. Késő estére 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.