A kivi héját ezért kell megenni

A kivit majdnem mindenki meghámozva fogyasztja, pedig így elesünk a gyümölcs értékes tápanyagainak egy részétől.

Egyesek a héjával, mások viszont anélkül fogyasztják szívesebben az almát vagy a sárgabarackot, a kivit viszont általában mindenki megpucolja, esetlen kikanalazza a héjából. Kevesen tudják, hogy ennek a gyümölcsnek is fogyasztható a héja, sőt egészséges is - írja az Index.

Kivi: ezért imádjuk a szőrös gyümölcsöt! A kivi gyümölcs nagy mennyiségű tápanyagot, ugyanakkor kevés kalóriát tartalmaz. Milyen hatással van az emberi szervezetre, hogyan fogyasszuk? Kattintson a válaszért!

A kivi héja ezért értékes

A kisméretű gyümölcsben a létfontosságú tápanyagok, az E-vitamin, a réz, a K-vitamin, a kolin, a magnézium és a foszfor nagy mennyiségben fellelhetők. A kiviben ráadásul több a C-vitamin, mint a legtöbb gyümölcsben. Nem érdemes eldobni azonban a héját sem, hiszen tápanyagokban ugyanúgy gazdag, és háromszor több növényi rostot tartalmaz, mint a gyümölcs húsa. A héj szintén nagy arányban tartalmaz C-vitamint, folsavat (B9-vitamin), E-vitamint és antioxidánsokat, amelyek szintén fontos szerepet töltenek be az egészséges étrendben.

A kivi héját is érdemes elfogyasztani (Fotó: 123rf)
A kivi héját is érdemes elfogyasztani (Fotó: 123rf)

A legtöbb országban mégis megszabadítják a héjától fogyasztás előtt, ezzel azonban a gyümölcs egyik fontos része a kukában landol. Egy fontos dolog van, amire érdemes odafigyelni: mint minden gyümölcsnek, a kivinek is meg kell mosni a héját evés előtt! Ezzel egyrészt eltávolíthatóak róla a különböző vegyszermaradványok, másrészt pedig a kivihéj kissé durva, barna színű szőrzete is lejön egy alapos dörzsöléssel.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)