A kávé bámulatos hatása

A kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban - fedezték fel a Nottinghami Egyetem tudósai.

A barna zsírszövet egyike az emberekben és az állatokban található zsírszövetek két típusának. Korábban úgy tartották, hogy csak a csecsemők és a téli álmot alvó állatok rendelkeznek ezekkel, de néhány éve felfedezték, hogy a felnőtteknek is vannak barna zsírszöveteik. Fő funkciója az energiaégetés általi hőtermelés - szemben a fehér zsírszövettel, amely raktározza a fölösleges kalóriát. Az is kiderült, hogy az alacsony testtömegű embereknek jóval több barna zsírszövetük van.

A szervezetben a barna zsírszövet cukor és zsír égetésével hőt termel, gyakran válaszként a hidegre. Ha növeljük aktivitását, javul avércukorszintés a vérzsírszint, ha pedig extra kalóriát égetünk, az segít a fogyásban. Eddig senki nem talált azonban elfogadható módot, amely stimulálja a barna zsírszövet aktivitását az emberekben - magyarázta Michael Symonds professzor, a tanulmány társszerzője.

kávé, kávéfogyasztás, koffein, diabétesz, cukorbetegség, elhízás, túlsúly, barna zsírszövetek, hőtermelés, zsírégetés
A kávé lehet a kulcs a túlsúly és a diabétesz elleni küzdelemben. Fotó: 123rf

A titok egy csésze kávéban rejlik

Ez az első emberekkel végzett tanulmány, amely megmutatta, hogy egy csésze kávénak lehet közvetlen hatása a barna zsírszövet funkcióira. Ez a felfedezés azért fontos, mert azelhízásglobálisan súlyos egészségügyi problémát jelent, és folyamatosan növekszik a cukorbetegek száma is. A barna zsírszövet része lehet a megoldásnak - tette hozzá a professzor.

Ennyi kávét ihatunk egy nap - részletek itt!

A kutatócsoport őssejtkísérletekben tanulmányozta a kávé hatását a barna zsírszövetre. Amikor megtalálták a megfelelő dózist, embereket vontak be tanulmányukba, hogy lássák, hasonló eredményt kapnak-e. Egy általuk kidolgozott hőtérkép technológiát alkalmazva derítették fel a test barna zsírszövetállományát.

A kávé szerepe a megelőzésben

"Korábbi kutatásainkból tudtuk, hogy a barna zsírszövetek főként a nyaktáji részeken találhatók, ezért mikor embereket vontunk be a vizsgálatba, tudtuk, hogy a hőtérképen a nyaki tájékra kell összpontosítanunk. Megfigyeltük tehát, hogy a kávé elfogyasztása után a barna zsírszövetek elkezdték-e a hőtermelést" - magyarázta Symonds. Az eredmény pozitív volt. Most azt kell kideríteni, hogy a kávéban található koffein stimulálja-e a barna zsírszövetek aktivitását, vagy van-e másik összetevő, ami befolyásolja ezt.

A kutatók jelenleg koffein táplálékkiegészítőket vizsgálnak. Arra kíváncsiak, hogy van-e hasonló hatásuk, mint a kávénak. Ha kiderül, hogy melyik összetevő a felelős a jelenségért, azt testsúlykontrolláló vagy glükózszabályzó program részeként használhatják majd, megelőzve a túlsúly és a cukorbetegség kialakulását.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: