A biozöldségek nem várt veszélyei

Veszélyes, különböző betegségeket okozó baktériumtörzsek lehetnek a biozöldségekben - állapította meg egy új tanulmány.

A növényvédőszerek ennyire károsak az egészségre.

Manapság egyre többen próbálnak tudatosabban és egészségesebben táplálkozni, amelybe beletartozik az is, hogy igyekeznek olyan friss árut vásárolni, amely vegyszer- és károsanyagmentes. Spanyol kutatók azonban most arra figyelmeztettek, hogy akár rosszul is járhatnak azok a fogyasztók, akik a szerves trágyával kezelt zöldségek és gyümölcsök közül választanak. Ezek a biotermékek ugyanis veszélyes, betegségeket okozó baktériumokat tartalmazhatnak - hívta fel a figyelmet egy új tanulmány eredményeire hivatkozva a Study Finds.

zöldségek
Veszélyes, betegségeket okozó baktériumokat tartalmazhatnak a biozöldségek.Fotó: Getty Images

Baktériumsaláta a tányéron

A spanyol kutatók olyan, organikus spenót- és salátamintákat elemeztek, amelyeket a valenciai szupermarketekben gyűjtöttek 2020 novembere és 2021 májusa között. A vizsgált mintákban ötvennél is több olyan baktériumfajt fedeztek fel, amelyek potenciálisan veszélyesek az emberekre.

A kórokozók a szakértők szerint a termesztés, a betakarítás, a szállítás vagy a feldolgozás során kerülnek a biozöldségekre. Az 52 azonosított baktériumfaj között szerepelt egyébként a Legionella-, a Szalmonella- és az Arcobacter-baktérium is. A minták nagy többségében pedig kimutatták az Acanthamoeba-baktériumot is, amely agyvelőgyulladást és vakságot is okozhat.

A fertőtlenítés nem jó megoldás

Fontos azonban megjegyezni, hogy bármennyire is tartunk a zöldségek felületén esetlegesen jelenlévő kórokozóktól, az élelmiszerek direkt fertőtlenítése semmiképpen sem ajánlott. Erre már a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is felhívta a figyelmet. A hatóság azt tanácsolja, hogy a furcsa, klóros szagú zöldárut inkább ne vegyük meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)