3 pofonegyszerű tipp: így legyünk boldogok

Chade-Meng Tan, a Google egyik mérnöke évekkel ezelőtt indította el programját (Search Inside Yourself), amelyből azt tudhatjuk meg, miként lehetünk boldogabbak az életben és hogyan érezhetjük magunkat sokkal jobban.

Meng szerint csak három lépésre van szükség, az alábbiakban ezt a három pontot foglaljuk össze. Érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a boldogság pszichológiai szempontból (és nem csupán abból nézve) egy igen összetett fogalom és ugyanakkor személyre szabott is: minden embert más tesz boldoggá. Könnyen előfordulhat tehát, hogy az alábbi lépések egyes olvasóinkat sokkal boldogabbá tehetik, másoknál pedig gyengébb hatása lesz - de ez is olyan, mint a sport, rendszeresen kell gyakorolni, hogy haszna legyen.

Nyugtassuk meg az elménket

Meng elménket egy örvénylő hógömbhöz hasonlítja, amelyben szüntelenül repkednek a hópelyhek - a metafora nyilván gondolatainkat képezi le így. Első körben meg kell nyugtatnunk elménket, amihez a legkönnyebben úgy érhetünk el, ha rövid szüneteket iktatunk be napközben, amikor csak lélegzetünkre figyelünk és semmi másra.

A különböző statisztikák és a népesség nyilatkozatai alapján Dánia a legboldogabb ország a Földön - és ennek nemcsak szociológiai okai vannak. Egy most megjelent kutatás szerint minél közelebb van egy nemzet géntérképe a dánokéhoz, annál elégedettebb lesz. Tudjon meg többet, kattintson! Gyakorlatilag meditációról van szó, amelynek hasznát időről időre megerősíti egy tanulmány. Egy 209 tanulmányt összesítő, MBT-vel kapcsolatos (mindfulness-based therapy, tudatosítás-alapú terápia) vizsgálat is azt állítja, hogy a tudatosítás gyakorlása a stressz, depresszió és aggódás tüneteit csökkenti. És míg tudományos szempontból egyre hitelesebb Meng első boldogság felé vezető lépése, érdemes azért felkészülnünk arra, hogy a meditáció vagy tudatosítás elkezdése nem egyenlő a boldogsággal.

Jegyezzük meg a jó pillanatokat

Tudatosítsuk, ha valami jó történik velünk: ha jó volt a kávé , ha találkoztunk a barátainkkal, ha sikerült megvenni azt a dolgot, amit már régóta akartunk. Általános minta az, hogy amikor rossz dolgok történnek velünk, azokat sokkal jobban megjegyezzük, mint a jókat. Úgyhogy ha folyamatában meg tudjuk jegyezni a jó dolgokat és emlékezni tudunk azokra, akkor sokkal esélyesebben könyvelhetünk el jónak egy napot. Gondoljunk csak bele, hogy egy rossz élmény mennyire be tudja feketíteni a napunkat, de mennyivel ritkább ez ellenkező előjellel - és mennyit tudna segíteni, ha a jókra is tudnánk ennyire emlékezni.

A boldogságunkért magunknak kell tenni

Mások ezt számszerűsítve is meg tudják mondani: Barbara Fredrickson pozitívpszichológia-kutató szerint 3:1 arányú legyen az élmények aránya, a mérleg nyelve pedig a pozitív felé dőljön, véleménye szerint ugyanis ez kell ahhoz, hogy el tudjunk szakadni a negatív gondolkodástól. Mondanunk sem kell, az akadémikus olvasótábor ezer irányból támadja mind az arányt, mind pedig a számszerűsítést.

Egy 2006-os, érzelmi intelligenciával kapcsolatos tanulmány viszont alátámasztja ezt: azok, akik naponta leírták jó élményeiket egy naplóba, nagyobb megelégedettségről számoltak be, ezen hatás pedig akár két hétig is eltarthatott.

Másoknak is akarjunk jót

Meng szerint az altruizmus kifejezetten hasznos dolog, mivel több örömet okoz az, ha adunk, mint amikor kapunk. Ezen harmadik lépés tudományos szempontból a legtámadhatóbb, ugyanis hiába vannak saját élményeink vagy jó történeteink a témával kapcsolatban, az altruizmus és a kedvesség gyakorlati hasznával kapcsolatos pszichológiai tanulmányok száma a nulla felé közelít.

Igaz, Michael Argyle pszichológus korábban már sugallta azt, hogy csak a tánc okoz nagyobb örömet , mint az önkéntesség és a jótékonykodás. Fredrickson is hozzáteszi, hogy a pozitív gondolatokban teljes meditáció kifejezetten hasznosnak tűnik, a józan paraszti ész azonban hozzátenni: az, ha valakiről jó gondolataink vannak, nem feltétlenül elég, sokkal több jót okozunk azzal, ha teszünk is érte valamit.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Stresszes mindennapoktól az állandó puffadásig

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Jobbára borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzónából döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A délies szél estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +9 fok közé enyhül az idő, dél felé számíthatunk egyre magasabb értékekre. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra