Mi okozza a gyakori szellentést?

Szellenteni mindenki szokott, ez ugyanis egy természetes, az emésztéshez tartozó folyamat. Lehetnek azonban olyan időszakok, amikor valakinél a megszokottnál gyakrabban történik a gázok ürítése - ennek pedig különböző okai lehetnek.

Túl sok szénsavas üdítő

A szénsavas üdítők fogyasztásától, a szívószállal ivástól és a rágózástól is levegő kerül a bélrendszerbe, amely megrekedhet, és vagy böfögés, vagy szellentés formájában távozik. Ha ezt szeretnénk elkerülni, érdemes mellőzni az ilyen italok fogyasztását, kevesebbet rágógumizni, és hanyagolni a szívószálat is.

kóla
A szénsavas ital és a szívószállal való ivás is hozzájárulhat a gyakori szellentéshez.

Túl sok édesség

Bizonyos mesterséges édesítőket, mint a szorbit vagy a xilit, nem tudunk megemészteni, így a belekben rekedve gázképződést okozhatnak. A természetes eredetű cukrok , különösen a fruktóz fogyasztása szintén fokozott gázképződést eredményez, mert sokak szervezetében nincs meg a lebontásához szükséges enzim.

Salátafogyasztás

A saláták, zöldek nagyon egészségesek, de a keresztesvirágú zöldfélék, mint a kellevél, a káposzta, a kelbimbó és a brokkoli viszonylag nehezen emészthetők, és serkentik a bélgázok képződését.

Stressz

Ha túl sokat idegeskedünk , az az emésztésünkre is hatással van - van, akinél ez többek között fokozott szellentés formájában mutatkozik meg. A különböző meditációs és relaxációs technikák ezen is segíthetnek.

Tejtermékek fogyasztása

Ha valaki laktózérzékeny (és esetleg még nem tud róla), annak a különböző tejtermékek, tejet tartalmazó ételek fogyasztása emésztési gondokat okozhat - többek között fokozott mennyiségű szellentést. Ha ez a tünet rendszeresen jelentkezik, miután ilyesmit ettünk, vizsgáltassuk meg, hogy nem vagyunk-e érzékenyek a laktózra.

11 tipp puffadás ellen Nincs is rosszabb annál, ha már be sem tudjuk magunkon gombolni a kedvenc farmerünket. De ne aggódjunk, emögött nem feltétlenül az elhízás van - lehet, hogy csak fel vagyunk puffadva. Mit tegyünk a kellemetlen tünetek ellen?

Székrekedés

Ha huzamosabb ideig nem tudunk vécére menni, a beleinkben rekedt salakanyagok is előidézhetnek fokozott gázképződést. Ilyenkor érdemes speciális, rostban gazdag ételeket fogyasztani, esetleg enyhe hashajtót alkalmazni.

Forrás: womenshealthmag.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)