Koronavírus: bolti élelmiszerekkel is hazavihetjük

A koronavírus akár napokig életképes lehet bizonyos élelmiszerek felületén, így érdemes alaposan kezet mosni azután is, hogy a bevásárlóközpontok zöldséges pultján válogattunk a termékek között.

A koronavírus-járvány kitörése óta számos kutatást végeztek arról, meddig maradhat életképes a vírus a különböző felületeken. Egy közelmúltban publikált tanulmány, amelyet az Iflscience szemlézett, azt vizsgálta meg, hogy a COVID-19-et kiváltó vírus meddig fertőzhet tovább bizonyos élelmiszerekre tapadva. 

A sajtokon tovább életképes maradt

Az Egyesült Királyság Élelmiszerbiztonsági Hivatalának (FSA) megbízásából készült kutatásban a vírus életképességét különböző élelmiszercsoportokon vizsgálták. Laboratóriumi körülmények között zöldségek és gyümölcsök (brokkoli, alma, málna), pékáruk (fehér és barna kenyér, croissant), sajtok és szeletelt sonkák felületére is juttattak a kórokozóból. Emellett néhány gyakori csomagoláson (PET-palackokon, alumínium konzervek oldalán, kompozit felületen) is elhintették a koronavírust, hogy megvizsgálják, meddig maradhatnak ilyen körülmények között fertőzőképes.

koronavírus, élelmiszerbiztonság
A koronavírus akár napokig életképes lehet bizonyos élelmiszereken. Fotó: Getty Images

Az eredmények szerint a vírus életképességét jelentősen befolyásolta, hogy milyen felületre került. A sajtokon és a sonkán például több napig fertőzőképes maradt, valószínűleg az élelmiszerek magas nedvesség-, fehérje- és zsírtartalma is kedvező életkörülményeket biztosított számára. Az almán, illetve az olajbogyón ugyanakkor jóval rövidebb ideig volt csak életképesek. A kenyér felületére kerülő SARS-CoV-2 szintje pedig több mint 90 százalékkal csökkent 24 órán belül. A vírus inaktiválódása még gyorsabb volt a péksütemények esetében, mindössze 6 óra alatt 90 százalékkal csökkent a szintje. A hűtőben tárolt, műanyag csomagolású élelmiszerek felületén lévő vírusok szintje is jelentősen lecsökkent 24 óra elteltével, habár a termékeken még 6 napig kimutatható volt a jelenlétük. 

A kutatók ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet: előfordulhat ugyan, hogy valamilyen élelmiszert megérintve jut a szervezetünkbe a koronavírus, összességében viszont ennek viszonylag kicsi a valószínűsége. Elsősorban fertőzött emberrel érintkezve kaphatjuk el a fertőzést.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: