Komoly bajra utalhat a székrekedés

A székrekedés olyan emésztési rendellenesség, amely időről időre szinte mindenkivel előfordul élete során. Az esetek döntő többségében ártalmatlan, ritkán mégis előfordulhat, hogy kórházba kerülhetünk miatta. Sőt extrém esetekben akár még halálos is lehet.

Székrekedésről akkor beszélünk, ha valakinek hetente háromnál kevesebb alkalommal van széklete, és olyankor is erőlködéssel, fájdalommal jár az ürítés, a széklet állaga pedig nagyon kemény.

Figyeljük az egyéb tüneteket

Székrekedés esetén sokaknak az első gondolata, hogy valamilyen hashajtó beszedésével kellene orvosolni a problémát - pedig sokkal egészségesebb, ha természetes módszerekkel próbálkozunk.

Sokan megriadnak, ha néhány nap eltelik úgy, hogy nem tudták elvégezni a nagydolgukat, de ilyenkor nincs szó orvosi vészhelyzetről. Ugyanakkor, ha már egy hét is eltelt székletürítés nélkül, és a vény nélkül kapható hashajtók, illetve házi praktikák sem segítenek, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. Ilyenkor gondoljuk át, hogy a bélmozgás ritkulásán kívül vannak-e egyéb tüneteink, például változások a széklet állagában, vér a székletben, aranyér, fogyás, étvágycsökkenés, hányinger vagy hányás. Ha igen, akkor valóban minél hamarabb szakemberhez kell fordulnunk, mert ezek a tünetek akár vastagbélrákra is utalhatnak.

székrekedés, szorulás, anyagcsere, székelési nehézség, székelési problémák
Ritka, erőlködéssel és fájdalommal járó székelés esetén szorulásról beszélünk. Fotó: Getty Images

Ha a bélgáz sem tud távozni

Ritka esetekben a székrekedést emésztőrendszeri elzáródás is okozhatja. Ilyenkor erőteljes hányinger, hányás, feszülő, fájó, kemény has tartozik a tünetek közé, és az egyik fő jel még, hogy a széklet mellett a bélgáz sem tud távozni a szervezetből. Ilyen esetben szintén nagyon sürgősen orvoshoz kell fordulni.

Segíthetnek a házi módszerek

Ha azonban csak "sima" székrekedésről van szó, a legjobb, ha először házi módszerekkel próbálkozunk. A sok nyers zöldség és gyümölcs, valamint a sok folyadék fogyasztása nagyon fontos, mivel a folyadék és a rostok segítenek mozgásban tartani a bélrendszert. A szilva, az aszalt szilva, a savanyú káposzta, a savanyú káposzta leve, a kefir és az író is mind remek székletlazító. Sokaknak már az is segít, ha fél-egy literrel megnövelik a napi folyadékbevitelüket.

Forrás: womenshealthmag.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)