Bélrenyheség, székrekedés, hasmenés

Hazánkban is sokan szenvednek a bélrenyheség és a székrekedés kellemetlenségeivel. Pedig ma már Magyarországon is elérhetők a gyógyszertárakban az újkori hashajtók, amelyek megnyugtató enyhülést hozhatnak a bajokra.

A bélrenyheség okai

Székrekedést okozhat a bélrendszer vérellátási zavara is
Székrekedést okozhat a bélrendszer vérellátási zavara is

Székrekedés idős korban

Székrekedést okozhat a bélrendszer vérellátási zavara is. Időskorra egyrészt a székletürítésben részt vevő hasizmok gyengülnek, másrészt a helytelen táplálkozás és székrekedés nyomán a vastagbél az évek során lassan kitágul, egyes helyeken azérelmeszesedésmiatt vérellátása romlik, gyulladásos jelenségek miatt működése károsodik, a perisztaltikus izommozgások renyhébbé válnak, a széklet továbbítása nehézkesebbé válik. Idős szervezetben az emésztőnedv-kiválasztás is csekélyebb mértékű, aminek következtében a bélflóra összetétele is megváltozik. Az idősebbeket fokozottabban sújthatja a különböző gyógyszer-mellékhatások miatt kialakuló bélrenyheség is.

Táplálkozás, életmód

A bélrenyheség elkerülésére "természetes ellenszerként" az orvosok a stressz csökkentését, a rendszeres testmozgást és az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztását javasolják. Székrekedés esetén érdemes vegyes étrendet összeállítani, sok zöldséget, gyümölcsöt és főzeléket fogyasztani. A tejsav és a szénsav ingerfokozó hatása szintén jótékonyan befolyásolja a székletürítés, bár igazi megoldást az esetek nagy részében az újkori hashajtók hoznak.

Ha a széklet a kelleténél tovább marad a bélcsatornában, akkor víztartalmából egyre többet veszít, így állaga megkeményedik. Ezért fontos, hogy a székrekedésben szenvedők étrendje folyadékban gazdag legyen, ami napi két-három liter folyadékot jelent.

A jótékony hashajtókról

A székrekedés kezelésében nem mellékes a béltartalom bélfalra gyakorolt nyomása sem. Ezt kiválóan serkentik az új típusú hashajtó készítmények, amelyeket könnyen beszerezhetünk a gyógyszertárakban. Az új hashajtó készítmények mozgásra serkentik a vastagbél izomzatát, valamint csökkentik a víz visszaszívását a vastagbélből, ezáltal lazább állagúvá teszik a székletet, és növelik a mennyiségét. A mai modern hashajtók összetétele garantálja, hogy csak a hatás helyén, vagyis a vastagbélben fejti ki hatását, így nem terheli a szervezetet feleslegesen, miközben megszünteti a székrekedést.

A hatóanyagai serkentik a vastagbél izomzatának mozgását és így elősegíti a természetes perisztaltika kialakulását. A gyógyszertári forgalomban elérhető új típusú hashajtók hatása gyengéd, normál mennyiségben nem okoz hasmenést, így kiszáradástól és sóvesztéstől sem kell tartani.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső