A csípős étel így nem okoz gondot

Sokan kedvelik a csípős ételeket, székletürítéskor azonban ezek kellemetlen égő érzést okozhatnak. Mit tehetünk a probléma megelőzése érdekében?

Hogyan zajlik a proktológiai vizsgálat? Milyen panaszokkal javasolt orvoshoz fordulni? Részletek itt.

Amikor csípős ételeket fogyasztunk, a csípősségüket adó összetevők gyakorlatilag sértetlenül mennek keresztül az emésztőrendszeren. Mint azt a menshealth.com cikke írja, dr. Luigi Basso, a római Sapienza Egyetem proktológusa elmondása szerint ennek az az oka, hogy a csípős ízt adó táplálék-összetevők valójában nem tápanyagok, ezért nem szívódnak fel a szervezetben. Éppen ezért a székletben és annak felszínén csípős részecskék maradnak, amik aztán ürítéskor égő érzést okoznak a végbél környékén.

A csípős ételeket sokan szeretik, a székeléskori csípő érzés viszont kellemetlen lehet
A csípős ételeket sokan szeretik, a székeléskori csípő érzés viszont kellemetlen lehet. Fotó: Getty Images

Persze bárkivel megtörténhet, hogy székeléskor égést, csípést tapasztal, de a probléma általában gyakoribb és erősebb mértékű bizonyos emésztőrendszeri problémák fennállása esetén. Azok például, akik irritábilis bél szindrómával küzdenek, túlérzékenyek lehetnek bizonyos ételekre. A fűszeres, csípős ételek esetükben fájdalmat, diszkomfortérzetet válthatnak ki, de azoknál is komoly kellemetlenségeket okozhatnak, akiknek végbélrepedésük vagy aranyerük van.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Mindenképpen javasolt kerülni az egyszerre zsíros és csípős fogásokat, mivel a szervezetünk által a zsírok megemésztése érdekében termelt epesók maguk is irritálhatják az végbélt. Érdemes továbbá rosttartalmú táplálékkiegészítőt bevenni közvetlenül étkezés előtt és után, mert ez segíthet elkerülni a kellemetlenséget. Hasonló okokból szintén sokat segít, ha minél több magas rosttartalmú ételt eszünk.

Hosszú távon azt is kipróbálhatjuk, hogy még több csípős ételt eszünk, ezáltal hozzászoktatva szervezetünket a fűszeres fogásokhoz. Akik ugyanis csak nagyon ritkán esznek csípőset, azoknál egyfajta rektális túlérzékenység alakulhat ki. A szoktatási időszak persze valószínűleg nem lesz túl kellemes, de egy idő után kialakul bizonyos fokú tolerancia. Mindezeken túl a végbélnyílás környékének alapos megtisztítása is nyújthat némi enyhülést, és ilyenkor akár valamilyen nyugtató, kalaminos krémet is alkalmazhatunk. Ha viszont a székletürítés után az égő érzés sokáig megmarad, vagy olyankor jelentkezik, amikor nem is ettünk csípőset, a legjobb, ha felkeresünk egy szakorvost, mert ez valamilyen emésztőrendszeri betegség tünete is lehet.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)