A Crohn-betegség alig ismert jelei

A gyakori hasmenés, a fogyás és a jobb oldali hasi fájdalom a Crohn-betegség legjellemzőbb tünetei. Azonban gyomor- és bélrendszeren kívüli panaszok is utalhatnak erre a problémára.

A Crohn-betegség a bélrendszer krónikus gyulladásos betegsége, amely elsősorban a vékonybél és vastagbél gyulladásával jár, de a tápcsatorna bármely szakaszát érintheti a szájtól a végbélig. A Crohn-betegség tüneteit és kezelési módjait dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa ismerteti.

Mi okozza a Crohn-betegséget?

Ez egy összetett etiológiájú megbetegedés, kialakulásának pontos oka nem ismert. Genetikai és immunológiai tényezők, környezeti faktorok, valamint bizonyos mikrobiológiai eltérések is szerepet játszanak a kialakulásában.

has, hasfájás, bélgyulladás, Crohn-betegség, anyagcsere, emésztőrendszer
Epe- vagy vesekő kialakulása is utalhat a Crohn-betegségre. Fotó: 123rf

Milyen tünetek jelezhetik?

A Crohn-betegség tünetei lehetnek enyhébbek vagy súlyosabbak. Kórlefolyása általában hullámzó: a nyugvó fázisok és a fellángolásokkal járó időszakok váltogathatják egymást.

A következő tünetek előfordulásakor érdemes elmenni egy orvosi kivizsgálásra: hasmenés; hasi fájdalom; leginkább jobb alhasi régióban; láz, hőemelkedés; fáradtság; fogyás; felszívódási zavar, illetve sipolyok és tályogok. A betegségre azonban a gyomor- és bélrendszeren kívüli tünetek is utalhatnak, így például: ízületi betegségek, szemgyulladás, bőrbetegségek, epe- és vesekövek, májbetegség.

A kivizsgálás menete

A vérvizsgálat és a hasi ultrahang mellett a pontos diagnózis felállításához endoszkópos és egyéb képalkotó vizsgálat elvégzése is szükséges. A vastagbéltükrözés során egy flexibilis eszközzel az egész vastagbél és a vékonybél utolsó szakaszának vizsgálata történik, szövettani mintavétellel. A CT vagy MR vizsgálaton a vékonybél kontrasztanyagos feltöltésével a betegség kiterjedése, a meglévő szűkületek és sipolyok diagnosztizálhatók.

A Chron-betegség kezelése

A Crohn-betegség egy krónikus, élethosszig tartó betegség, amely rendszeres gasztroenterológiai gondozást igényel. Elsősorban gyógyszeres kezelés és étrendi megfontolások szükségesek a gyulladás csökkentése és a tünetmentesség elérése érdekébe. Bizonyos esetekben viszont elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)