Emiatt lehet beteg a szívünk

Íme a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői - és az, hogy miként lehet csökkenteni a betegség kialakulásának esélyét!

A JAMAL című folyóiratban arról számoltak be a kutatók, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata a férfiak és a nők esetében egyaránt 50 százalék felett van. A tanulmányban megjegyezték, hogy még azok körében is 30 százaléknál magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata, akiknek nincsnek kockázati tényezőik vagy alacsony kockázati csoportba tartoznak.

A szívbetegségek megelőzése érdekében növelni kell a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztását.
A szívbetegségek megelőzése érdekében növelni kell a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztását.

A szív- ér érrendszeri betegségek kockázati tényezői

- magas vérnyomás,

- atheroszkerózis, az artériák elzáródása,

- sugárkezelés,

- dohányzás,

- rossz alvási szokás,

- magas koleszterinszint (hyperlipidémia,)

- cukorbetegség,

- magas zsír- és szénhidráttartalmú étrend,

- fizikai inaktivitás,

- elhízás,

- alvási apnoe,

- túlzott alkoholfogyasztás,

- stressz,

- levegőszennyezettség,

- krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), valamint a tüdőfunkció egyéb okok miatti romlása.

Akik rendelkeznek az egyik kockázati tényezővel, azoknak általában több is van. Például azelhízása magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázati tényezője. Egy személy akár egyszerre mindhárom kockázati tényezővel is rendelkezhet.

Okok

Sok szívbetegség az atheroszklerózis szövődményeként alakul ki. A keringési rendszer károsodása kialakulhat cukorbetegség, illetve más okok miatt, mint például vírusfertőzés, gyulladásos folyamat (pl. szívizomgyulladás) vagy a születéstől fogva fennálló szerkezeti probléma (veleszületett szívbetegség).

Megelőzés

A szív- és érrendszeri betegségek sok fajtája megelőzhető. A kockázati tényezőket kell célzottan csökkenteni a következő lépések megtételével:

- csökkenteni az alkoholfogyasztást és a dohányzás mértékét,

- növelni kell a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztását,

- csökkenteni a só, a cukor és a telített zsír bevitelét,

- kerülni az ülő életmódot (különösen gyermekkorban).

Segíthetünk? A Szívderítő rovat (a Magyar Kardiológusok Társaságának felügyeletével) ebben segíti az érdeklődőket. Kövessen minket Facebookon is!

Az egészségtelen életmódbeli szokások, mint például a magas cukortartalmú étrend és az alacsony fizikai aktivitás fiatal korban még nem okoznak szív- és érrendszeri betegséget, ám ezeknek a tényezőknek a hatása idővel felhalmozódik. Azonban ha valaki tartósan ki van téve a kockázati tényezőknek, akkor az hozzájárulhat ahhoz, hogy a későbbi életszakaszában szív- és érrendszeri betegség alakuljon ki.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció