Egy halált okozó négyesfogat

Ennek a tünetegyüttesnek vészjósló neve van, és nem véletlenül. A metabolikus szindrómát "halálos négyesként" is emlegetik, mivel több, egymással összefüggő anyagcserezavar együttes fennállását jelenti és akit ez érint, annak sürgősen tennie kell az egészsége visszaállítása érdekében.

Az alapproblémát a feltételezések szerint az okozza, hogy az inzulinhormonra csökken a válaszkészség, vagyisinzulinrezisztenciaalakul ki. Ennek hosszú távú fennállása esetén kifejlődik a tünetegyüttes, és végső soron az elváltozások, rizikófaktorok fennállása következtében pedig megbetegedhet a szervezet és életveszélyes állapot alakulhat ki.

Az alább felsorolt kockázati tényezők együttes jelenléte nagyban megnöveli a koszorúérbetegség, a stroke (agyvérzés) és a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Mi ez a négy, veszélyt jelző betegség?

Ametabolikus szindrómadiagnózisát akkor mondhatjuk ki, ha a felsorolt kockázati tényezők közül legalább három fennáll.

A metabolikus szindróma komoly veszélyeket okozhat. Fotó: iStock
A metabolikus szindróma komoly veszélyeket okozhat. Fotó: iStock

Forduljon orvoshoz, ha tudomása szerint a metabolikus szindróma egy komponense jelen van már önnél: magas vérnyomás, magas koleszterint, alma típusú (hasi) elhízás, vagy magas vércukorszint. Ha egy komponens megvan, akkor előfordulhat, hogy a több is érint minket, csak még nem tudunk róla. Minél több komponens van jelen, annál nagyobb a betegség egészségügyi kockázata.

Ha valakinek metabolikus szindrómája van, vagy megjelent annak bármelyik komponense, akkor annak változtatnia kell az életmódján! Először is az étkezést változtassuk meg, több zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk és kevesebb szénhidrátot, azokból is a lassan felszívódókat. A nehéz, zsíros húsok helyett baromfiféléket együnk párolva vagy roston, és fogyasszunk több halat, főleg Omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halakat, és az édesvízi halak közül például busát.

Nem pénzkérdés! Nincs szükség hatalmas kiadásokra és különleges eszközökre, táplálékkiegészítőkre: az alacsonyabb kalóriabevitel és a több mozgás a metabolikus szindróma összes tünetére jó hatással van!

Mozogjunk többet, sétáljunk legalább napi 1-2 kilométert tempósan. Az ajánlott mennyiség napi 10000 lépés, ami könnyen összejön a mindennapi teendőkkel és egy kis plusz sétával. Kövessuk a fokozatosság elvét!

Beszéljünk háziorvosunkkal és fogadjuk meg a tanácsait, szedjük be pontosan a felírt gyógyszereket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés