Technika, amely megszabadít a stressztől

A tudatos jelenlétet középpontba állítva készített videósorozatot a stressz csökkentésére a Semmelweis Egyetem (SE) Klinikai Pszichológia Tanszéke.

A mindfulness, azaz a tudatos jelenlét azt jelenti, hogy a múlton rágódás és a jövő miatti aggódás helyett tudatosan arra kellene fordítani a figyelmet, ami a testben, a lélekben és az adott környezetben történik - magyarázta Perczel-Forintos Dóra, a tanszék vezetője az M1 csatorna műsorában. Hangsúlyozta, azok az emberek, akik állandóan a múlton rágódnak vagy a jövőt tervezik, a saját fejükben élnek, fogalmi szinten léteznek. Ezzel ellentétben a mindfulness az érzékletek tudatosításáról szól.

A mindfulness lényege, hogy a múlt vagy a jövő helyett koncentráljunk a jelenre
A mindfulness lényege, hogy a múlt vagy a jövő helyett koncentráljunk a jelenre

A szakember szerint a 21. század információs nyomása miatt az emberek nagyon nehezen tudnak összpontosítani arra, hogy éppen mi történik velük. Ez nemcsak a figyelem elkalandozását jelenti, hanem szorongással is jár. Végeredményben alvászavarhoz, hangulatingadozásokhoz és depresszióhoz vezethet, ha valaki folyamatosan a múlton vagy a jövőn rágódik. "Ahhoz, hogy az emberek a jelenben tudjanak élni, új készségeket kellene elsajátítaniuk. Jelenleg a felnőttek az egész nap kapott ingereket gyakran nem tudják feldolgozni, és egyre több a figyelemzavaros gyerek is" - fogalmazott a tanszékvezető.

A tudatos jelenlét technikájáról további információk hallhatók a Semmelweis Mindfulness Központ Youtube-csatornáján.

A krónikus stressz veszélyei

A tudatos jelenlét sokat segíthet azoknak, akik munkahelyi kiégéssel küzdenek. Részletek itt.

Maga a stressz a szervezet természetes válasza a veszélyhelyzetekre, amely során hirtelen erőkifejtést elősegítő hormonok szabadulnak fel testünkben. Ennek megfelelően a stressz bizonyos szituációkban kifejezetten előnyös lehet, a modern világ kihívásai keltette krónikus stressz viszont rendkívül károsan hat a mentális és fizikai egészségre. A Mayo Clinics leírása szerint a hosszú távon is fennálló stressz egyebek mellett fokozza a szorongás, a depresszió, emésztőrendszeri zavarok, szív- és érrendszeri betegségek,alvászavarokés az elhízás fellépésének kockázatát, továbbá visszatérő fejfájást, illetve a memória és a koncentrációs képesség romlását okozhatja.

Bármilyen módszer tehát, amely hozzájárul az érzelmi stressz szintjének mérsékléséhez, hasznos lehet egészségügyi szempontból. A teljesség igénye nélkül említhető e körben az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és az elegendő mennyiségű és minőségű éjszakai pihenés. Szintén előnyös az említett mindfulness technikája, valamint egyéb relaxációs technikák, mint a jóga vagy a meditáció. Fontos, hogy szánjunk rendszeresen időt valamilyen hobbira, legyen az akár könyvolvasás vagy zenehallgatás. Ugyancsak jelentős ereje van az aktív társasági élet fenntartásának, de végső esetben érdemes lehet szakembert is felkeresni, akinek segítségével megfelelő stresszkezelési módszereket sajátíthatunk el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció