Szinte nincs is nálunk elégedetlenebb európai nép

Bár a koronavírus-járvány jelentősen felforgatta az egész világ életét, összességében csak minimálisan csökkentette az élettel való általános elégedettséget az Európai Unió lakosai körében. Országos összevetésben azonban mi, magyarok igencsak a sor végén kullogunk, ha a megelégedésről van szó.

Az uniós polgárok átlagos elégedettsége – egy 0-tól 10-ig terjedő skálán – 7,2-t ért el 2021-ben. Ez mindössze 0,1 pontos csökkenést jelent a 2018-as eredményhez képest – adta hírül legfrissebb elégedettségi felmérésének eredményeit az Eurostat.

elégedetlen, nő, Magyarország, Európai Unió
Mi, magyarok igencsak a sor végén kullogunk, ha a megelégedésről van szó. Fotó: Getty Images

Magyarország is inkább elégedett, de nem túlzottan

2021-ben az Ausztriában (8,0 pont), Finnországban (7,9), Romániában (7,7) és Hollandiában (7,6) élők voltak a legelégedettebbek az életükkel. A legalacsonyabb értéket (5,7) pedig Bulgáriában mérték. Sajnos Magyarország nem sokkal, mindössze 0,8 ponttal előzi meg elégedettségében Bulgáriát, így mi vagyunk a második legelégedetlenebb európai nemzet. Azonban, mivel az elégedettségi indexünk értéke magasabb 6-nál, a magyarokat is még inkább az elégedettek közé sorolják, mintsem az elégedetlenek táborába.

2018-hoz képest 14 tagállamban is csökkent az élettel való általános elégedettség, jellemzően a magasabb értékkel rendelkező országokban. A legnagyobb csökkenés (-0,8 pont) a 2018-as lista élén álló Írországban volt – 8,1 pontról 7,3 pontra zuhant az ő indexük. Franciaországban és Dániában egyaránt 0,5 ponttal mérséklődött a lakosság elégedettsége. Ezzel szemben Litvániában (+0,6), Horvátországban (+0,5), Görögországban és Romániában (+0,4) látványosan nőtt az élettel való megelégedés.

Az adatokból megfigyelhető, hogy minél tanultabb valaki, jellemzően annál elégedettebb az életével, míg az öregedés egyre elégedetlenebbé teszik az embereket. A nemek szerinti megosztásban a nőknél látszik alacsonyabb megelégedés.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +17 °C

A vastagabb, összefüggőbb felhőzet kelet felé tolódik, mögötte többnyire fátyolfelhős, napos idő ígérkezik. Késő délután az Alpokaljára esetleg már besodródhat egy-egy zápor, zivatar. A délies szél nagy területen élénk, az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében erős lesz. A csúcshőmérséklet 26 és 32 fok között alakul. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. A magasban zajló melegedés miatt melegfront jellegű hatás tapasztalható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra