Mutatjuk, hogyan lesz elégedettebb a gyerek

A Corvinus Egyetem közelmúltban megjelent kutatása szerint a fiataloknak sokkal többet jelent az érzelmi biztonság, mint a jó anyagi helyzet. A szülők élettel való elégedettsége pedig a gyerekekre is nagyban kihat.


Azt vizsgálták, hogy a fiatalok és szüleik elégedettsége a környezetükkel kapcsolatban mennyire hasonlít egymáshoz. Kiderült: erős a kapcsolat a gyermekek és a szülők jólléte között – számolt be a kutatásról Nagy Beáta, a Corvinus Egyetem egyetemi tanára az Inforádió műsorában, amiről az Infostart is beszámolt.

szülőség, gyerek, jóllét, családi kapcsolatok
Ha a szülő elégedett, a gyerek is boldogabb. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Megállapították, hogy amennyire elégedett a szülő a lakókörnyezetével vagy a jövőbeli kilátásával, hasonlóan elégedettek a fiatalok is. Kiderült az is: a fiatalok elégedettebbek az életükkel. A szakember szerint ez azért fontos, mert nemzetközi összehasonlításban Magyarország nagyon rosszul áll a szubjektív jóllét szintjével.

Kimutatták még, hogy a gyermekek jóllétét nagyban emeli, ha számíthatnak a szüleikre, és ebben nincs szerepe az anyagi tényezőknek. A kérdések közt szerepelt egyebek mellett, hogy ott van-e a szülő, amikor a gyerek beteg, milyen értékek szerint neveli, érezteti-e, hogy fontos számára a gyermek, ott van-e az élet fontos eseményein a szülő, vagy elfogadja-e a gyerekét úgy, ahogy van. Megkérdezték azt is: lehet-e hozzá fordulni, ha bosszús, szán-e időt a szülő a beszélgetésre, és tudja-e egyáltalán, hogy mi történik a gyerek életében.

A kutatásból többek közt az is kiderült, hogy amikor a gyerekek jó véleménnyel voltak a szüleik szülői teljesítményéről, akkor ez hozzáadott az ő jóllétük szintjéhez. Azt is megállapították, hogy a gyerekek az anyák szülői teljesítményét jobbnak ítélték meg, mint az apákét.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: