Régi titokra derült fény: ezért nyugtat a víz

Mindenki szeret strandra menni, mert úgy érzi, hogy megnyugszik és felfrissül. De elég, ha csak sétálunk egy kicsit, vagy üldögélünk a vízparton. Egy új tanulmány szerint a kék színű terek oldják a stresszt.

De mi van akkor, ha víz nem kék, ami bizony gyakran előfordul, de a nyugtató hatás mégsem marad el. Semmi gond, a víz látványát helyettesítik a kutatók a kék tér kifejezéssel. A Michigan State University kutatója Amber L. Pearson az első, aki megtalálta a kapcsolatot az egészség és a víz látványa , azaz a kék tér között.

Minél többet nézzük a vizet, annál szignifikánsabb az összefüggés alacsonyabb fokú pszichés kimerültséggel. Azaz a víz látványa oldja bennünk a felgyülemlett feszültséget.

A kutatásokat Új-Zélandon, Wellington környékén végezték, ahol a kutatók a kék és a zöld területek láthatóságát tanulmányozták a lakóterületek körül, amelyeket a Tasman-tenger északról, a Csendes-óceán pedig délről vesz körül.

A víz látványa oldja a stresszt

Zöldterületeknek vették az erdőket és a füves parkokat is. A kutatók az új-zélandi egészségügyi felmérés adatait elemezték a pszichés kimerültség felmérésére.

A krónikus stressz egy olyan fehérje, a betatrophin termelését ösztönzi, amely a fogyni vágyók igazi rémálma. Aki fogyózni akar, tartósan nyugodjon meg. Különben nehéz lesz célt érnie. Részletek! Pearson azt mondta, hogy a zöldfelület láthatósága nem mutatja ugyanazt a nyugtató hatást, mint a vizek látványa. Ez azért is lehet, mert az adatok felvétele során nem tettek különbséget zöld területek típusai között.

„Ez azért lehet, mert a kék tér mindig természetes, míg a zöld terület tartalmazza az ember alkotta területeket, például a sportpályákat, játszótereket, és persze az olyan természeti területeket is, mint az őshonos erdők”– mondta Pearson. Szerinte, ha csak az őshonos erdők látványát vizsgálták volna, talán valami mást találtak volna. A tanulmány a Health and Place tudományos folyóiratban jelent meg.

Forrás: medindia.net

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)