Most még jobban megéri korszerűsíteni a lakásunkat

Nem csak az egészségünk miatt, de a növekvő energiaárakon is spórolhatunk, ha korszerűsítjük a lakásunkat. Mutatjuk, hogyan érdemes belevágni.

A szakértők nagyjából egyetértenek abban, hogy milyen az ideálisnak tekinthető hőfok az otthonunkban. A megfelelő hőmérsékletről (adott esetben páratartalomról is) szóló tanácsok tél közeledtével egyébként is hasznosak, de az idei évben még a szokásosnál is többet beszélünk róla. A magas energiaárak miatt ugyanis sokak számára létfontosságú, hogy spóroljon a rezsiköltségen. De milyen az a környezet, amelyre a lehetőségeinkhez képest törekednünk kell? Nézzük. 

A megfelelő hőmérséklet és páratartalom, a fényviszonyok, a fal és a tető szigetelése nagyobb hatással vannak ránk, mint gondolnánk, mivel a legtöbb ember a napja 90 százalékát zárt terekben – a munkahelyén, az otthonában, áruházakban, edzőtermekben – tölti. A jóllétünkhöz szükséges, hogy elegendő fény jusson be, kellemes legyen a klíma, kedvező legyen a lakás tájolása, berendezése, és hogy otthonosan érezzük magunkat. A lakás ideális körülményeket kell, hogy biztosítson a feltöltődésre, tisztálkodásra, munkához, tanuláshoz és a társasági, családi élethez.

Előfordul persze, hogy a körülményeinken nem tudunk változtatni. Ha viszont van rá módunk, igyekezzünk olyan otthont biztosítani magunk és a családunk számára, ami az egészségünk megőrzését is támogatja. Ha a lakás túl hideg, akkor megfázhatunk, ha túl meleg, akkor bágyadtak lehetünk, és romolhat a koncentrálóképességünk. A száraz levegő légúti panaszokat okozhat, a szemünket is kiszáríthatja, de a folyadékbevitelre is fokozottan kell figyelnünk ilyenkor. A túl nedves levegő viszont penészedést okozhat, ami szintén ártalmas az egészségre.

Az ideális hőfok a szakemberek szerint 21-22 fok körül van a nappaliban, és 18-19 fok a hálószobában. A gyermekek számára 1-2 fokkal magasabb hőmérséklet szükséges, és a betegek, idősek számára is biztosítsunk melegebb környezetet. A konyhában nem kell magas hőmérsékletet tartani, hiszen ott egyébként is hőt termelünk a sütéssel és főzéssel. A fürdőben viszont jó, ha melegebb van, 22-23 fok körül. Az ideális páratartalom 40 és 60 százalék között van, a gyermekeknek viszont kicsit nedvesebb levegőre lehet szükségük, náluk a 70 százalék is megfelelő. A különböző kisebb berendezéseket, mint amilyen a párásító, párátlanító vagy légtisztító, egészségpénztáron keresztül is megvásárolhatjuk, így ezek költségén spórolhatunk.

Nem minden lakás teszi lehetővé, hogy a helyiségeinek hőfokát és páratartalmát külön szabályozzuk, de ahol ez megoldható, épp ott lehet komoly jelentősége a modern építőanyagok használatának, a megfelelő szigetelésnek és a korszerű fűtési-szellőztetési rendszer kialakításának.

Nem csak egészséges, de olcsóbb is

Az egészség fontos, de nem az egyetlen szempont. A jelenlegi energiaárak mellett sokan szeretnék minél alacsonyabban tartani az áram- és gázszámlájukat. Többen szeretnék ezt a házuk felújításán, korszerűsítésén keresztül megtenni. Ez több szempontból is jó ötlet.

A jól szigetelő nyílászárók, modern, megújuló energiát is használó fűtési rendszerek, a megfelelő fal- és tetőszigetelés, jó vízzáró réteggel ellátott lábazat jelentősen csökkentik a rezsiköltségünket. Csak az ablakok, teraszajtók cseréjével elérhetünk akár 50 százalékos megtakarítást is. Az alacsonyabb költségek pedig könnyebben lehetővé teszik, hogy biztosítsuk a lakásunkban az egészséges határértékeken belüli hőmérsékletet és páratartalmat.

felújítás, ingatlan
A felújítás komoly összeg lehet, de kaphatunk segítséget. Fotó: Getty Images

A lakás felújítása hosszú távon az egészségünkre és a pénztárcánkra is jótékony hatással van. Ahhoz azonban, hogy spórolni tudjunk, először ki kell fizetnünk a korszerűsítés költségét, ami jelentős terhet jelenthet. Egy komplett ablakcsere 3-6 millió forintba is kerülhet, függően az ablakok típusától, számától és nagyságától. Ha napelemet telepítenénk, hasonló nagyságrendű kiadással kell számolnunk. Mi a helyzet, ha nincs annyi pénzünk, amennyiből el tudjuk végeztetni a szükséges munkákat?

Milyen kölcsönök elérhetők felújításra?

A költségek fedezésére vehetünk fel felújítási hitelt vagy személyi kölcsönt. December végéig még igényelhető az Otthonfelújítási támogatás is a mellé kérhető kedvezményes hitellel, de a CSOK is használható meglévő ingatlanunk korszerűsítésére, bővítésére.

Vannak már bankok, amelyek jutalmazzák az energiatakarékos megoldásokat. Van olyan bank, amely a zöld hitele mellé például a hitelösszeg 1 százalékát, legfeljebb 120 ezer forintot jóváír, ha energiahatékonysági célokat valósítunk meg az összegből. Ez lakáshitel, tehát ingatlanfedezet is szükséges hozzá, és felújításra is használható. Ha gyors és egyszerűen felvehető, szabad felhasználású hitelt szeretnénk, amely mögé nem kell bevonnunk a lakásukat fedezetként, akkor jöhet szóba a személyi kölcsön. Itt is elérhetők zöld kedvezmények. Ebben az esetben is előfordulhat, hogy például 30 ezer forint jóváírást ad a pénzintézet a kölcsön összegéből, ha zöld hitelcélokat valósítunk meg belőle. Ebbe még energiatakarékos háztartási gépek, például szárító- vagy mosógép, és elektromos autó vásárlása is belefér.

Ha egy lakáshitel felvétele mellett döntünk, ne felejtsük el, hogy a hitel egy részét törleszthetjük egészségpénztárból is. Az egészségszámlánkon legalább 180 napja tartott pénzünkből a minimálbér 15 százalékának megfelelő összeget, ebben az évben havi 30 ezer forintot törleszthetünk be a lakáshitelünkbe. És hogy ez miért éri meg? Így olcsóbbá tehetjük a lakáshitelünket, mivel az egészségpénztárba befizetett összeg 20 százalékát, legfeljebb 150 ezer forintot évente visszaigényelhetünk az abban az évben befizetett személyi jövedelemadónkból. Ezzel többszázezer forinttal is csökkenthetjük a hitelünk összegét.

Gondoljuk át: vehetünk fel most hitelt?

Ennek mindenképpen érdemes utánaszámolnunk, mielőtt a hitelfelvétel mellett döntenénk. A felújítás költségigénye nem valószínű, hogy csökken a jövőben. Ha pedig az infláció tovább nő, akkor a munkálatok ára is nőhet. Ez azonban azt is jelenti, hogy a fizetésünknek nagyobb részét kell elköltenünk élelmiszerre, ruházkodásra és rezsire is. A felvett hitelt pedig törlesztenünk kell. Ezzel szemben a felújítással olcsóbban fenntartható lesz a lakásunk. Az egészségünk megőrzése pedig további erős érv a korszerűsítés mellett. Ha úgy érezzük, hogy a hiteltörlesztés biztonságosan belefér a jövedelmünkbe, akkor nem érdemes halogatni a munkálatokat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +20 °C

Sok napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett. A magasabbra törő gomolyfelhőkből zápor, zivatar kevés helyen, főként a Dunántúlon fordulhat elő. Az északi, északkeleti szelet a keleti országrészben több helyen kísérik élénk lökések, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek. Késő estére 24 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra