Fülzúgás: a stressz lenne az oka?

A tinnitus latin szó, jelentése csörgés, csengés. Olyan fülben vagy fejben hallható hangra utal, amely nem emberen kívüli hangforrásból keletkezik. Ez lehet sípolás, csobogás, zúgás, sistergés, ciripelés, kattogás és dübörgés is. Mindez a stressztől?

A hallott zajt agyunk nem képes kizárni úgy, mint a külső hangforrásokat, és a fülzúgás olyannyira felerősödhet, hogy az alvást is megzavarhatja. A szakemberek még nem jutottak egységes álláspontra, hogy mi okozhatja a hirtelen jelentkező, tartós fülzúgást, abban azonban egyetértenek, hogy a tinnitusz egyfajta tünet, amely testi-lelki leterheltségünkről vagy egy betegségünkről is árulkodhat.

Egy 2007-es amerikai kutatás szerint a tinnituszt az esetek 22 százalékában tartós hangos, külső zajforrás okozza, 10-13 százalékában nyaksérülés vagy nyak- és állkapocs- ízületi probléma, és 10 százalékában valamilyen betegség (idegrendszeri, keringési, pajzsmirigy vagy fogászati problémák, cukorbetegség). Egyeseknél fülzsírdugó, fülbetegség, a belső fül rossz vérkeringése miatt is keletkezhetnek a csillapíthatatlan hangok. Az esetek több mint felében pedig a kiváltó ok egy lelki trauma, az állandó feszültség vagy stresszhelyzet .

Mi állhat a hátterében?

A kutatók arra is rájöttek, hogy a tinnitusz leginkább az inger felvételével és feldolgozásával van összefüggésben. "Az agy azon területei, ahol ezeknek az információknak az átadása, átalakulása történik, kritikus helyei a fülzúgás létrejöttének. Ma már tudjuk, hogy a fültől az agykéregig nem kevesebb, mint 15 különböző ilyen kritikus hely van. A modern biológiai és idegélettani kutatások azt is bizonyították, hogy ha egy inger elég erős, és hosszabb ideig fennáll, akkor megszűnése után is megmaradhat az általa kiváltott érzet. Így van ez a fülzúgás esetében is" - magyarázza dr. Szalai László pszichológus, a Magyar Tinnitus Egyesület elnöke, aki 1998 óta foglalkozik a fülzúgás pszichológiai hátterével, és a témában két könyvet is publikált.

Te is hallod?

Amerikában 15 millió, Németországban 8 millió, Magyarországon pedig közel félmillió embert érint a tartós fülzúgás. Egy amerikai felmérés szerint az utóbbi évbekben a 20-30 évesek között megduplázódott a fülzúgásban szenvedők száma, akik körében a betegséget kiváltó okok között a lelki nyomás és feszültség, valamint a fület ért fizikai stressz, azaz a hangos hangforrás áll. Mint minden stresszbetegségnél, a feszültség okozta tinnitusznál is kell egyfajta szervi gyengeség, egyéni hajlam ahhoz, hogy a tartós nyomás épp a hallószervek működését zavarja meg. Kutatók szerint azonban azért jellemző egyre több fiatalnál ez a probléma, mert érzékszerveiket rengeteg inger éri, és stresszhelyzetben a legterheltebb szervek mondják fel elsőként a szolgálatot. Egy lelki trauma vagy tartós feszültség miatt agyunk szűrőfilterei összeomolhatnak. A külső hangzavarból egy állandó belső zaj lesz, amely hónapokig, sőt évekig is befészkelheti magát fülünkbe. A tinnitusz következtében pedig a szorongás egyre nő, romlik a koncentrációs készség és a stressztűrő képesség. Végül e tünet egy önmagát generáló ördögi körbe csap át, amely, ha nem állítják le időben, akár depresszióhoz, súlyosabb esetben öngyilkossághoz is vezethet. Épp ezért érdemes mielőbb orvoshoz fordulni a problémával. Német felmérések szerint már kétnapi folytonos fülzúgás után szakértő segítsége szükséges, ugyanis minél előbb keressük fel, annál könnyebb kideríteni tinnitusunk személyes hátterét.

Van segítség

A TRT (Tinnitus Retraining Terápia) Amerikából és Németországból került hazánkba. "Tapasztalataink alapján félévnyi kezelés után a betegek 70-80 százaléka, két év elteltével pedig 93 százaléka számol be jelentős javulásról. A kezelés két fő részből áll. Egy hangterápiából - például fülbe helyezhető pici, az agy számára kellemes hangot adó készülékből, amely eltereli a figyelmet a belső zajról - és lazító tréningekből, tanácsadásból. A zaj- és stressztűrő képességet vitaminokkal, antioxidánsokkal erősítjük a terápia során, esetenként értágító, keringésjavító gyógyszerek is szükségesek" - mondja szakértőnk. Kiegészítésként stresszoldó és vérkeringést serkentő alternatív kezeléseket is bevetnek a fülzúgás száműzésére. Az akupunktúra , a biofeedback és a homeopátia mellett a legújabb kutatások szerint a mágnesterápia, a soft-laser-kezelés és a hiperbár oxigénterápiás kamra is segíthet a gyógyulásban.

Megelőzhető?

Ha előfordult már Önnel, hogy akár csak egy napig is, de tartósan zúgott a füle, akkor érdemes betartania a következő óvintézkedéseket: 1. Tartós lelki nyomás vagy valamilyen trauma esetén próbáljon meg lassítani. Iktassa ki a plusz stresszforrásokat, enyhítsen az önre nehezedő kötelezettségeken.

2. A lelki védelem mellett a fülét is óvnia kell az erős zajoktól, kiváltképp a stresszes időszakokban. Ehhez a legjobb megoldás a füldugó. De csak akkor, ha nagy a zajterhelés. Tinnitusz esetén tartós viselete felerősítheti a belső zajt.

3. Kerülje a közvetlenül a hallójáratba helyezhető fülhallgatókat, és ha észreveszi, hogy egy hangforrás zavarja a koncentrációban, mindenképp enyhítsen a hangerején, próbálja kiiktatni azt.

4. A tinnituszban szenvedők több mint 37 százalékánál B6- és B12-vitamin -hiányt mutattak ki a kutatások. Fogyasszon B-vitamin-komplex készítményeket, olajos magvakat, rizst, halféléket és tojást.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

Az ország északi tájain derült vagy legfeljebb fátyolfelhős lesz az ég, máshol azonban még előfordulhatnak erősebben felhős tájak is. A délnyugati, déli országrészben nem kizárt zápor, esetleg zivatar, ezek kialakulási esélye az idő előrehaladtával egyre inkább csökken. Az északi, északkeleti szél kissé veszít erejéből, de még több helyen lesznek élénk lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 15 és 21 fok között várható, ennél hidegebb az Északi-középhegység hidegre hajlamos, szélvédett helyein lehet. A hidegfront lassan levonul, de a nyomában megmaradhat még a vérnyomás-ingadozás, fejfájás, gyengeség és erősödhetnek az ízületi panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra