Xanax-pánik tört ki az országban

Xanax-pánik tört ki az országban - gyógyszerészek szerint hónapok óta hiány van az erősen függőséget okozó szorongásgátlóból.

Az origo.hu hozta le mai cikkében olvasójuk alábbi levelét, amelyben egy érintett arról számolt be, hogy több hónapja nem lehet kapni az általa korábban szedett, 0,25 mg kiszerelésű Xanax szorongáscsökkentő tablettát.

A gyógyszer amit szedek, a XANAX 0,25 mg-os több hónapja tartós hiánycikk országosan. Már a forgalmazót is kerestük, de csak ígérgetnek... Önök, mint média nem tudnának ezzel foglalkozni? Nagyon sok embert érint, a patikusok panaszkodnak, hogy az emberek versenyt futnak érte. Az egyik patikus azt mondta, hogy egy körlevél is kiment, hogy elfogyott a raktárakból is. Nekem már egy levél sincs, és utána nem is tudom mi lesz... Bocsánat, hogy így letámadom Önöket, de szerinte érdemes lenne ezzel foglalkozniuk, mert nagyon sok embert érint, ahogy olvastam a társadalom 10%-át.

Nem kell pánikolni

Megkeresésünkre dr. Merész Nóra, a verőcei Dunakanyar Gyógyszertár vezetője elmondta, hogy valóban igaz az olvasó által tapasztalt hiány, gyógyszertárukban is körülbelül 2 hónapja nem lehet már kapni a 0,25 mg-os kiszerelést, ráadásul pedig a raktáraktól azt az információit kapták, hogy legalább december közepéig még biztosan nem tudnak szállítani belőle. Hangsúlyozta, hogy ugyan a nagyobb dózisú, 0,5 mg-os kiszerelésből még húsz-harminc dobozzal van náluk raktáron, azt azonban a receptre felírt, hiánycikknek számító 0,25 mg-os helyett nem adhatják ki. Pánikra azonban véleménye szerint semmi ok nincs, hiszen a Xanax többféle, ugyanilyen hatóanyagú és hatású gyógyszerrel is helyettesíthető.

Xanax-hiány van az országban
Xanax-hiány van az országban

"Ha valaki ezeknél a gyógyszereknék más hatást érezne, annak csakis pszichés okai lehetnek, az a tudat, hogy nem Xanaxot vett be" - magyarázta a gyógyszerész.

A hiányt egyébként kérdésünkre a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége is megerősítette, akik az alábbi közleményt küldték el a HáziPatika.com számára.

A gyógyszertárakban valóban tapasztaltunk ellátási hiányt a Xanax egyes kiszereléseivel kapcsolatban. Ugyanez a hatóanyag másik gyártó által forgalmazott készítményben is elérhető, így ha az orvos nem tiltotta le a helyettesíthetőséget a vényen, akkor a gyógyszertárban a gyógyszerészek el tudják látni a betegeket a helyettesítő készítménnyel. A gyógyszerészeti szakhatóság oldalán elérhető információ szerint az ellátás novemberben áll helyre, egy kiszerelés esetén november elején, míg több kiszerelés esetén november közepén.

Súlyos függőséget okoz

Fontos hangsúlyozni, hogy a nagy dózisban fogyasztott Xanax komoly függőséget alakít ki a használókban, amiről leszokni csak orvosi segítséggel, fokozatosan lehetséges. A gyógyszer szedésének hirtelen megszakításakor komoly elvonási tünetek jelentkeznek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Jellemzően erősen felhős vagy borult lesz az ég, némi napsütés csak kevés helyen lehet. A hószállingózás, gyenge havazás napközben fokozatosan szűnik. A déli óráktól délnyugat felől csapadékzóna érkezik, amely elsősorban hazánk nyugati felét érintheti. A Dél-Dunántúlon főként eső várható, máshol havas eső, majd egyre inkább havazás lesz a jellemző, de kiemelten az Észak-Dunántúlon, illetve kisebb eséllyel a főváros térségében ónos eső is előfordulhat. A délkeleti szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +7 fok között alakul. Késő este -4, +3 fokot mérhetünk. A meteorológiai előrejelzések szerint fronthatásokra napközben nem kell számítani, így a frontérzékenyek rövid időre fellélegezhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra