Veszélyes lehet a léböjtkúra

A méregtelenítést és fogyást ígérő italok, amelyeket a leírás szerint érkezés helyett kell meginni, étkezési zavarok kialakulásához vezetnek, így gátat kell szabni a különböző turmixos, shake-es és dzsúszos diéták terjedésének - figyelmeztet Sara Shammas pszichoterapeuta.

A szakértő egyre több olyan pácienssel találkozik, aki valamilyen léböjtkúra mellett döntve kerül hozzá, s a jelenséget az anorexia kifejezés mintájára "dzsúszorexiának" nevezte el. "A léböjtkúra mintegy felbújtja az embereket arra, hogy ne egyenek. Sokan hiszik, hogy egészséges döntést hoznak, amikor evés helyett spenót- vagy céklalevet isznak, ám közben egész ételcsoportokat száműznek a szervezetükből. Ez rendkívül veszélyes. Olyan mértékben terjedő problémáról van szó, hogy külön csoportot kellett indítanom a klinikán" - magyarázta Shammas.

A dzsúszorexia eltér a hagyományos étkezési zavaroktól, amelyek során a páciensek többnyire hazudnak a saját viselkedésükre vonatkozóan. Itt viszont az érintettek nem annyira titokzatosak, mivel úgy érzik, sikerül helyesen megítélni magukat. "Arról szól a dolog, hogy magukat és másokat is az egészséges életmód látszatával áltatnak. Tulajdonképpen az éhezés szinonimája" - tette hozzá a pszichoterapeuta.

Veszélyes lehet a léböjtkúra (Fotó: Europress)

A Beat nevű étkezési zavarokkal foglalkozó jótékonysági szervezet közleményben figyelmeztetette a lakosságot, hogy a léböjtkúrák egyeseknél táplálkozási problémákat okozhatnak, illetve hátráltathatják az azokból való felépülést.

"Azok a reklámok, amelyek az egészséges életmóddal teszik egyenlővé a léböjtkúrát, valamint bikiniformát vagy valamelyik hírességéhez hasonló testet ígérve kínálják az ehhez szükséges termékeket, támogatják az étkezési zavarokat" - nyilatkozta a szóvivő.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)