Veszélyes lehet a léböjtkúra

A méregtelenítést és fogyást ígérő italok, amelyeket a leírás szerint érkezés helyett kell meginni, étkezési zavarok kialakulásához vezetnek, így gátat kell szabni a különböző turmixos, shake-es és dzsúszos diéták terjedésének - figyelmeztet Sara Shammas pszichoterapeuta.

A szakértő egyre több olyan pácienssel találkozik, aki valamilyen léböjtkúra mellett döntve kerül hozzá, s a jelenséget az anorexia kifejezés mintájára "dzsúszorexiának" nevezte el. "A léböjtkúra mintegy felbújtja az embereket arra, hogy ne egyenek. Sokan hiszik, hogy egészséges döntést hoznak, amikor evés helyett spenót- vagy céklalevet isznak, ám közben egész ételcsoportokat száműznek a szervezetükből. Ez rendkívül veszélyes. Olyan mértékben terjedő problémáról van szó, hogy külön csoportot kellett indítanom a klinikán" - magyarázta Shammas.

A dzsúszorexia eltér a hagyományos étkezési zavaroktól, amelyek során a páciensek többnyire hazudnak a saját viselkedésükre vonatkozóan. Itt viszont az érintettek nem annyira titokzatosak, mivel úgy érzik, sikerül helyesen megítélni magukat. "Arról szól a dolog, hogy magukat és másokat is az egészséges életmód látszatával áltatnak. Tulajdonképpen az éhezés szinonimája" - tette hozzá a pszichoterapeuta.

Veszélyes lehet a léböjtkúra (Fotó: Europress)

A Beat nevű étkezési zavarokkal foglalkozó jótékonysági szervezet közleményben figyelmeztetette a lakosságot, hogy a léböjtkúrák egyeseknél táplálkozási problémákat okozhatnak, illetve hátráltathatják az azokból való felépülést.

"Azok a reklámok, amelyek az egészséges életmóddal teszik egyenlővé a léböjtkúrát, valamint bikiniformát vagy valamelyik hírességéhez hasonló testet ígérve kínálják az ehhez szükséges termékeket, támogatják az étkezési zavarokat " - nyilatkozta a szóvivő.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: