Válaszol a pszichiáter (2)

Rohanó, teljesítménycentrikus világunkban egyre többen vannak, akik keményen küzdenek, hogy megfeleljenek a munkahely támasztotta elvárásoknak.

A rendszeres 10-12 órai munka után, problémától zsongó fejjel, felpörgetett állapotban hazatérve a megnyugvást, a relaxálást, az átállást remélve nyúlnak a pohár után.

Az alkohol jelenti a terhek lerakását, a görcsök kioldását - átvitt értelemben és konkrétan is, hiszen az ital igen jó izomlazító hatású.

Vannak, akik ezt megtehetik, mert egész életükben megmaradnak "szociális ivónak", nem veszítik el a kontrollt, nem alakul ki függőség, ám vannak, akik - pontosan még nem tudjuk miért - észrevétlen csúsznak lefelé, s válnak az ital rabjává.

Gyakran valamilyen módon a család, a párkapcsolat is elősegíti - tudattalanul - az alkoholfüggőség kialakulását (ezért sokszor hatásos megközelítés az ún. családterápia), a betegnél problémakezelési módszerré, konfliktusmegoldási lehetőséggé válik az ivászat.

Sokan elmondják, hogy alkoholos állapotban az egyébként rájuk nehezedő, súlyosnak érzékelt gondok mintha eltörpülnének, könnyűvé, kezelhetővé válnak, megszűnik a szorongás.

A függők másik csoportjába azok tartoznak, akik gátlásaik csökkentése, ún. szociális fóbiás tüneteik enyhítése miatt válnak alkoholistává, ugyanis ha valaki ittas, megnő az önbizalma, kezdeményezőbb, jobban feloldódik társaságban.

Sokan már tizenévesen megtapasztalják az ital oldottságot okozó előnyeit, s egyre gyakrabban nyúlnak a pohár után - természetesen nem számolva az alkoholfüggőség lehetőségével.

Ha valaki a fentiek alapján magára ismer (bár hozzáteszem, hogy az alkoholisták közül sokan bagatellizálják ivási szokásaikat, nem tartják magukat alkoholistának akkor sem, amikor már függők), forduljon szakemberhez, mert a szorongás, a stressz kezelésére nagyon sok lehetőség van. Az alkoholbetegség gyógyítására - a pszichoterápiás kezelés mellett - már létezik olyan gyógyszer is (azon alapulva, hogy az alkoholfüggőség sajátos agyi anyagcserezavarral is jár), amely az alkoholéhséget csökkenti.

Érdekes módon a kiút néha éppen akkor tűnik fel, amikor már teljesen mélypontra süllyedt valaki (természetesen még nem egzisztenciálisan - mert az nagymértékben csökkenti esélyeit), amikor eljutott odáig, hogy egyszerűen nincs más lehetősége, csak a teljes újjászületés: az absztinencia.

(Érdeklődők számára ingyenesen hívható zöldszám: 06-80/621-111) VIII./8., 2000. Augusztus

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció