Súlyos lelki problémák testi tünetei

Mens sana in corpore sano, azaz ép testben ép lélek. De kijelenthető-e, hogy a beteg lélek beteg testet eredményez? Ismert ugyanis, hogy a tüneteket produkáló beteg vizsgálata nem tár fel kóros testi elváltozást, s a bajok kezelésének helyét a lelkében találják meg.

Számos olyan betegség, fizikai tünet van, amelynek hátterében többnyire lelki okok, feloldatlan konfliktusok húzódnak meg. A testi jelek - amelyeket nem szándékosan színlel az érintett - többfélék lehetnek. Ilyenek a kiesési tünetek, amelyek bénulással, mozgáskorlátozottsággal, érzékszervi defektusokkal járnak, a motoros tünetek, amelyek remegés, görcsök formájában jelentkeznek, a szubjektív tünetek, amelyek fájdalmat, zsibbadást és görcsös érzeteket okoznak, de különböző rohamok, ájulás, rosszullétek, pánikszerű állapotok is jelentkezhetnek.

Milyen tünetek jelentkezhetnek?

Ezekben az a közös, hogy a háttérben nem tárható fel szervi elváltozás, ellenben szoros kapcsolat van a tünetek keletkezése és a kellemetlen életesemények között. Ezeket a páciens nem ismeri fel vagy tagadja. A beteg általában a különféle reumatológiai, neurológiai, belgyógyászati kivizsgálásokat követően jut el a pszichoterápiás rendelésre, hogy feltárják a testi panaszok hátterében meghúzódó "idegi" tényezőket.

A pszichoszomatikusfájdalomcsillapítása nem egyszerű feladat, hiszen gyakran már a felismerése is akadályokba ütközik.Részletek!

A stressz bizonyítottan rontja a szervezet védekezőképességét, a legyengültimmunrendszermiatt pedig könnyen megtámadhatják a szervezetet a kórokozók, de a gyulladások is könnyebben kialakulnak a szervezetben. Alvási és emésztési nehézségeket is okoz, de akár kiütésekkel és hajhullással is járhat. A depresszióban szenvedők nagy része krónikus fájdalmat, vagy további szervi problémákat tapasztal. A kóros levertség valóban okozhat elváltozásokat, például lassítja az emésztést, ami gyomorproblémákhoz, irritábilis bél szindrómához vezethetnek. Gyakori kísérő tünetei a fejfájás, a migrén, a hát- és ízületi fájdalmak és a mellkas problémái. Minél többet alszik az ember, annál fáradtabbnak érzi magát, vagy éppen ellenkezőleg, egyáltalán nem tud aludni. Megváltozik az étvágy, és vagy túlevés vagy étvágytalanság lép fel.

A depresszó gyakori kísérő tünetei a fejfájás, a migrén, a hát- és ízületi fájdalmak

A depresszó gyakori kísérő tünetei a fejfájás, a migrén, a hát- és ízületi fájdalmak

A kardiovaszkuláris problémák (ischaemiás szívbetegségek, magas vérnyomás), a gyomor-bélrendszeri betegségek (gyomor- és nyombélfekély, vastagbélgyulladás, irritábilis bél szindróma), a légzőrendszer megbetegedései (asztma, hiperventillációs tünetcsoport), a különböző fejfájások (tenziós fejfájás, migrén), az endokrin zavarok (pajzsmirigygondok, premenstruális tünetcsoport) és bőrgyógyászati betegségek (ekcéma, pikkelysömör) tünetei mögött nagyon gyakran pszichofiziológiai zavarok állnak. Bármilyen tünetünk van is, nagyon fontos, hogy a mögötte álló testi és lelki okokat egyaránt felderítsük és a megfelelő szakemberrel kezeltessük.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)