Skizofrénia: kell félnünk a betegektől?

A skizofrénia nagyon összetett betegség, és talán az egyik olyan pszichiátriai zavar, melyet rengeteg tévhit, félinformáció és gyakran alaptalan félelmek öveznek. Mi az igazság? Kell tartanunk a skizofrén betegektől?

Ha valakiről kiderül, hogy skizofrén, akkor a legtöbben félelemmel, elutasítással, sőt rosszindulattal fordulunk felé. Általában azt feltételezzük, hogy egyik pillanatról a másikra egy másik személyiség veszi át az uralmat a beteg elméje felett, és azt is valószínűnek tartjuk, hogy a skizofrén ember ön- és közveszélyes, akit kerülni kell, sőt a legjobb lenne elmegyógyintézetbe zárni. A skizofrénia azonban jóval bonyolultabb betegség.
Az elnevezés nem egyetlen kórállapotot jelöl, hanem különböző, a pszichés működést érintő pszichotikus állapotoknak az összefoglaló neve. Ezeknek - bár különböző mértékben - közös jellemzője, hogy a beteg akarata, gondolatai és érzelmei "szétesnek". A zavarok jelentkezhetnek például a pszichés működés, a külvilággal való kapcsolattartás (valóságészlelés, érzékelés, kommunikáció), illetve a gondolkodás és az érzelmek különböző területein. A többszörös személyiség nem jellemző a skizofrén betegekre, a hasadt elmére vonatkozó elnevezés nem a személyiségre vonatkozik.

Hogy mi váltja ki a skizofréniát, még mindig rejtély. A szakemberek szerint a genetikának és az öröklött hajlamnak, az agyi biokémiai folyamatok zavarának (pl. a dopamin-anyagcsere zavarának), a fejlődési rendellenességeknek, a születéskor bekövetkezett oxigénhiányos állapotnak egyaránt szerepe lehet benne. A skizofrénia kialakulásának rizikóját erőteljesen növeli a szociális háttér, a családi és érzelmi körülmények, a traumák. Azonban nem mindenki lesz skizofrén, aki traumát él át gyermekkorában, és az idegrendszeri fejlődési zavarok sem jelentenek egyértelműen skizofréniát.

Félreértik a skizofrén betegeket

Félreértik a skizofrén betegeket


Alvászavarok, nyugtalanság és a viselkedés, az addig jellemző gondolkodásmód változása, az észlelés zavarai jelezhetik először a bajt. Téves érzékelések, hallucinációk jelentkeznek, például hangokat hall, amelyekről úgy érzi, hogy irányítják, utasításokat adnak neki. A gondolkodás megváltozását tartalmilag a koncentráció nehézkessége, az ítélőképesség zavara, a téveszmék megjelenése, formailag a kusza, logikátlan gondolatmenetek, furcsa képzettársítások jellemzik. A gondolkodás zavarai a külső kommunikációban is megnyilvánulhatnak: a mondatfűzés kuszává, a beszéd összefüggéstelenné, érthetetlenné válhat. A beteg érzelmi élete, a családjával, a barátaival való kapcsolata is megváltozik, igen gyakran elszíntelenedik, örömtelenné, fásulttá, közönyössé válik, ezért az addigi kapcsolatrendszere fokozatosan leépül, helyét a magány és a befelé fordulás veszi át.

Erős érzelmeket válthat ki a betegben a hallucinációktól való félelem, az állandósult szorongás is, amelyek miatt a külvilágot egy nyomasztó, ellenséges közegnek kezdi tartani. Nemegyszer maguk a tünetek, a beteg magába zárkózottsága, a téves érzékelésen alapuló ítéletei akadályozzák meg, hogy a hatékony kezelése mielőbb elkezdődjön, hiszen a legtöbb érintettnek nincs betegségtudata, azt fogadja el valóságnak, amit érez, gondol. A tünetek tehát igen sokfélék, de alapvetően két csoportba sorolhatók, a betegségnek két jellegzetes megjelenési módja különíthető el. Az egyik csoportba inkább az egészséges pszichés működéshez viszonyított hiány tartozik, míg a másik csoportra jellemző tünetekre a többlet, a túlműködés. A túlműködéshez tartozik a hallucináció, a felfokozott érzelmi állapot; a hiány tünetei a koncentrációs zavarok, a széteső gondolkodás, a kiüresedett érzelmek, a motiválatlanság.


A skizofrénia a beteg egész életére, a családi kapcsolataira, a munkaképességére egyaránt hatással van, de szerencsére kezelhető. A gyógyszeres kezelés mellett pszichoterápiára és szociális gondozásra is szükség lehet. A modern gyógyszeres kezelésnek köszönhetően a betegek állapota jól karbantartható, az akut fázisok előfordulása ritkább és a kórházi kezelés is csak tizedannyi esetben válik szükségessé.

Sokan úgy gondolják, hogy a skizofrénia agresszióval jár együtt, és a skizofrén betegek a hallucinációk, az utasításokat adó hangok hatására súlyos bűncselekményeket követnek el, és képtelenek magukról gondoskodni. A mentális betegségekkel küzdőknek sokszor valóban nehezebb betartani a törvényt, és az is gyakoribb, hogy bűncselekmények áldozataivá válnak, de ez nagyon sokszor nem a pszichiátriai kórképpel, hanem az azzal összefüggő illegális droghasználattal van összefüggésben. A skizofrén betegek által elkövetett bűncselekmények gyakran jóval nagyobb médiafigyelmet kapnak, és a skizofrénia ábrázolása csak még jobban erősíti a betegséggel kapcsolatos előítéleteket és félreértéseket.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

december 02. - december 08.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
7 680
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-5, +1 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon és a főváros térségében gyengén felhős, másutt közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag