Pszichopaták és szociopaták: mi a különbség?

A pszichopata és a szociopata szavakat viszonylag sokan használják, de nem biztos, hogy mindenki tisztában van a jelentésükkel. Orvosilag ezek nem számítanak diagnózisnak, gyűjtőnéven antiszociális személyiségzavarnak hívják őket.

A legtöbb szakértő szerint a pszichopatáknak és a szociopatáknak több közös jellemvonása is van. Például az, hogy nem vagy nehezen érzékelik a jó és a rossz közötti különbséget, illetve nehezen érzik át és értelmezik mások érzéseit. Ugyanakkor különbségek is vannak közöttük, figyelmeztet a webMD cikke.

Lelkiismeret

A pszichopaták és a szociopaták között az egyik leglényegesebb különbség, hogy van-e lelkiismeretük, tehát megszólal-e bennük az a bizonyos belső hang, amikor valami rosszat tesznek. A pszcichopatának nincs lelkiismerete. Ha hazudik - például azért, hogy kicsalja valaki pénzét -, nincs benne morális gát. Nem érez lelkifurdalást sem - még akkor sem, ha úgy tesz. Általában megfigyeli, hogy mások hogyan viselkednek bizonyos helyzetekben, és őket utánozza, hogy elkerülje a lelepleződést. A szociopatának ezzel ellentétben van lelkiismerete, ám ez igen gyenge. Valószínűleg tudja, hogy más pénzét elvenni rossz dolog, és érez némi megbánást, bűntudatot, de ez nem gátolja meg abban, hogy megtegye.

pszichopata, szociopata, mentális betegségek, pszichiátriai betegségek,
A pszcichopatának nincs lelkiismerete. Fotó: iStock

Empátia

A pszichopata és a szociopata is híján van az empátiának, nem tudják magukat mások helyébe képzelni vagy megérteni embertársaik érzéseit. Ugyanakkor a pszichopatában kevesebb a sajnálat mások felé (gyakorlatilag nincsen) - aki ilyen személyiség, az kizárólag úgy tekint másokra, mint eszközökre, amelyeket bevethet saját céljainak eléréséhez.

Átgondoltság

A pszichopatát nem egyszerű leleplezni . Általában intelligens, sármos, elbűvölő és remekül színleli az érzéseket. De bármennyire is úgy tesz, mintha érdekelnénk, valójában ez a legkevésbé sem igaz. Remek színész, akinek a fő célja az, hogy manipuláljon és felhasználjon másokat a saját céljai eléréséhez. Hidegvérrel és számítóan előre megtervezi a lépéseit. Szükség esetén az agressziótól sem riad vissza, és semmilyen határt nem fél áthágni.

A szociopata ennél forrófejűbb. Hirtelen elhatározásból cselekszik, anélkül, hogy átgondolná, a tettei milyen hatással lesznek másokra. Nyilvánvalóvá teszi, hogy saját magán kívül senki és semmi nem érdekli. Gyakran okol vagy hibáztat másokat a saját viselkedéséért.

A könyvekben, filmekben a pszichopaták és a szociopaták általában erőszakosak, emberkínzók, gyilkosok, de a való életben - bár tényleg lehetnek erőszakosak - általában nem ez a jellemző. Az igaz, hogy manipulatívak és nem törődnek a következményekkel - csak az a fontos, hogy megkapják, amit akarnak -, de gyilkossá csak a legrosszabb esetben válnak.

Az agyuk is más

Kutatások szerint a pszichopata agya más, mint a többi emberé - fizikai értelemben is. Ezek a különbségek az alapvető testi funkciókra is hatással lehetnek. Például a legtöbb ember automatikusan ideges lesz a vér vagy az agresszió látványától, a szív felgyorsul, a tenyér pedig izzadni kezd. A pszichopata viszont ezzel ellentétesen reagál - őt az ilyen képek látványa megnyugtatja. Emiatt lehet az, hogy nincs benne félelemérzet, és gondolkodás nélkül sodor veszélybe másokat is. Egyáltalán nem fél a tette következményeitől.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +17 °C

Általában derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csupán délnyugaton lehet időnként több a felhő. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél nagy területen lesz élénk, a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő. Ma átmenetileg frontmentes idő várható, holnap ugyanakkor érkezik az újabb front az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra