+3° - +12°
Kettős front

16 profi kérdés a szociopaták leleplezésére

A szociopatát úgy szokták meghatározni, mint olyan embert, akiből hiányzik a képesség, hogy szeressen másokat, vagy szimpatizáljon másokkal. Csakhogy az érzelmi csonkaságukat ezek az embertársaink többnyire igen jól palástolják.

A szociopaták hiányosságának gyakran az a következménye, hogy másokra használni való tárgyként tekintenek, éppen azért, mert nincs bennük együttérzés, empátia vagy a bűntudat, s csak az motiválja őket, hogy kihasználják a gyengébbeket. Ezért lesznek belőlük gyakran bűnözők.

A pszichopatákat sokszor mániákus baltás gyilkosként képzeljük el, mint amilyennek a horrorfilmek ábrázolják őket. Valójában azonban a pszichopátia nagyon összetett zavar, és sokszor éppen a hozzánk közel álló személyeknek vannak ilyen személyiségjegyei. Részletek!

A szociopaták gyakran nagyon racionálisnak mutatkoznak, s ezért nehéz felfedezni rajtuk, hogy bármi októl tartani kellene tőlük. Dr. Hervey Cleckley, a szociopátia egyik legnagyobb szaktekintélye, aki 1941-ben publikálta első könyvét Mask of Sanity (A józanság maszkja) címmel a problémáról, kidolgozott egy kérdéssort a szociopaták azonosítására. Vajon, van elég bátorságunk feltenni magunknak ezeket.
A szociopaták elbűvölőnek tartják magukat, de megbízhatatlanok

A szociopaták elbűvölőnek tartják magukat, de megbízhatatlanok

1. Ön felületesen elbűvölő és intelligens? (A szociopata válasza: igen.)
2. Vannak téveszméi vagy egyéb jelei az irracionális gondolkodásnak? (A szociopata válasza: nem, ugyanis szuper racionális és hidegen gondolkodik.)
3. Ön túlságosan ideges, vagy van más neurózisa? (A szociopata ritkán ideges vagy nyugtalan, és nem fél a kockázattól.)
4. Ön megbízható? (A szociopaták megbízhatatlanok, bármi is legyen a válasz.)
5. Ön hazudik, vagy mond őszintétlen dolgokat? (A szociopata kényelmesen hazudozik, s nem mond igazat, amikor nekik az felel meg.)
6. Érez bűntudatot vagy szégyent? (A: szociopata ritkán érez bűntudatot.)
7. A viselkedése antiszociális különösebb ok nélkül? (A szociopata lehet "nem magyarázhatóan motivált antiszociális viselkedésű" Cleckley szerint.)
8. Vannak rossz döntései, és nem tanul a tapasztalatokból? (A szociopata azt hiszi, hogy okosabb, mint mindenki más, több kockázatot vállal, mint mások és nem tanul a büntetésből.)
9. Ön kórosan egocentrikus, és képtelen a szeretet? (A szociopata ilyen.)
10. Általában nem képesek reagálni érzelmileg? (A szociopata nem úgy tapasztalja meg az érzelmeket, ahogy a többiek.)
11. Hiányzik belőle a magába tekintés képessége? (A szociopata nem önreflexív vagy meditatív.)
12. Ön fogékony mások iránt szociálisan? (Érdekes, hogy a szociopaták gyakran hamis a reakciókat színlelnek és válaszokat adnak annak érdekében, hogy kiszúrják őket.)
13. Ön egy őrült party démon? (A szociopaták olykor túlzó italozásokat rendeznek a szociopata gyakran vágyik értelmetlenül sok szexre, többre, mint a többiek.)
14. Szokott hamis öngyilkos fenyegetéssel élni? (Igen, sociopaták között vannak dráma királyok és vannak dráma királynők.)
15. A nemi élete személytelen, triviális, vagy rosszul integrált? (A szociopata nem képes szeretni.)
16. Már képtelen követni az eltervezett életét? (A szociopata nehezen tudja elviselni a munkahelyét, mert ott szükség van mások iránti hosszú távú elkötelezettségre is.)
Nincs holtbiztos módja öndiagnosztizálásnak, mert egy szociopata hajlamos hazudni az olyanféle teszteken, mint ez a kérdéssor. De aki felsmeri magát vagy másokat ezekből a kérdésekből, akkor érdemes szakmai segítséget kérni.
Számos szociopata nem akarja, hogy a végén börtönben, vagy a pszichotikus számkivetettek között végezze. És nem is úgy éli az életét. Tudják használni képességeiket, hogy sikeres legyenek az üzleti életben, és oly módon, ahogy kevésbé céltudatos ember nem tud. Ők csak nem a barátaink. Ezt jó, ha megjegyezzük.

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Megerősítést szeretnék kérni Öntől, hogy a párom szociopata-e? Pár dolgot felsorolnék, ezekből talán tudnak válaszolni a kérdésemre. - Mikor rajtakaptam, hogy más lányoknak írogat úgy, hogy sajnáltatja magát, letagadta, pedig egyértelmű volt, és még rám fogta, hogy miattam van, mert nem tettem semmit, hogy rajongjon értem. - Mikor előbb elaludtam, direkt felkeltett többször is, és rá 5 perce ő nyugodtan aludt már. Ez többször is előfordult, hiába kértem, hogy ne tegye... - Élcelődött rajtam, mert szerinte az vicces, észre sem véve, hogy ezzel bánt. - Ha nekem volt problémám, ő ezt nem tudta kezelni, ideges lett, felháborodott, és röviden lezárta a beszélgetést. - Sajnáltatta magát, ha valamit el akart érni. - Folyamatosan magát dicsérgette, engem próbált ostobának beállítani. - Mások előtt bűbájos, illemtudó. - Ha valami nem érdekli, egyszerűen nem figyel az emberre, telefonját nyomkodja. - Felépíti az életét, aztán lerombolja, majd megint felépíti és megint lerombolja. - Hosszútávú tervei nincsenek - Sportokban keresi a fokozott veszélyhelyzeteket, rosszullétig képes sportolni. - Otthon bezárva érzi magát. - Irracionális elképzelései vannak, mindig mást szeretne. - Csekkeket nem adja fel, csak mikor már felszólítást kap, tilos helyeken parkol, nem fizet parkolót. - Alkoholban nem ismer mértéket. - Szexben inaktív, passzív, érzelemmentes. - Amikor visszasírta magát, csak addig tartott, amíg azt nem hitte, hogy biztonságban van. - Szüleit, testvérét is hátráltatónak tartja, pedig segítőkészek. Kihasználja őket is. Ellenben távolabbi emberekkel bűbájos, nyájas, és még sorolhatnám. Előre is köszönöm válaszát!

Kedves Katalin! Távdiagnózist nem szoktunk kiadni. Amit leírt, az roppant megterhelő és kellemetlen lehet az Ön számára, párja kimeríti a tisztességtelen, felelősséghárító viselkedés kritériumait. Nagyon megértem, hogy ettől Ön szenved,...

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+5, +12 °C
Minimum:
+3, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag