Nagy korkülönbség. Autista gyermek?

Egy nagy nemzetközi adatbázist vizsgálva a kutatók a szülők életkorának és az autizmusnak az összefüggéseit vizsgálták.

Az derült ki, hogy ha tizenéves az anya, vagy ha idősek a szülők, illetve a szülők között 10 vagy annál is több év a korkülönbség, megnő az esélye annak, hogy a gyermekük autizmusspektrum-betegségben (ASD) szenvedjen. A kutatásról a Medical News Today készített beszámolót.

Ha az autizmus jeleit véljük felfedezni gyermekünkön, akkor elsőként mindenképpen autizmusra szakosodott gyermekpszichiátert keressünk fel. Kattintson! A vizsgálatban több mint 5,7 millió autizmussal élő gyermek adatait dolgozták fel. Az adatok Ausztráliából, Dániából, Izraelből, Norvégiából és Svédországból származtak. Az, hogy az idősebb szülők esetében nagyobb annak az esélye, hogy a gyerek ASD-ben szenvedjen, már ismert volt a kutatók számára.

Arról azonban vagy nem álltak rendelkezésre adatok, vagy nem voltak bizonyító erejűek, hogy az apa és az anya életkora külön-külön jelent-e rizikót. A mostani kutatásnak éppen ez volt a célja: felderíteni, hogy a szülők életkora egymástól függetlenül milyen összefüggést mutat az autizmus megjelenésével .

„Öt ország egészségügyi adatbázisát kötöttük össze; ezzel létrehoztuk a világ legnagyobb olyan adatbázisát, amelyen az autizmus kockázatai vizsgálhatók. Egy ekkora adatbázison már sokkal jobban tudtuk megvizsgálni a szülők életkorának és az autizmus kialakulásának a kockázatát” – nyilatkozta a kutatás egyik szerzője, Michael Rosanoff.

A szülék életkorának nagy jelentősége van az autizmus kialakulásában

A kutatásban 5 766 794 gyerek adatait vizsgálták meg; mindnyájan 1985 és 2004 között születtek. Közülük több mint 30 000 ASD-s volt. A kutatók a résztvevők adatait 2009-ig követték nyomon. Az adatokból az derült ki, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknek az apjuk születésükkor idősebb volt 50 évesnél, 66 százalékkal nagyobb a valószínűsége az ASD-nek, mint azoknál, akiknek az apjuk huszonéves.

Ha az apa 40-es éveiben jár, az autizmus megjelenésének kockázata 28 százalékkal nő a huszonéves apák gyermekeiéhez képest. Az anya életkora is számít: a 40-es éveikben járó anyák gyerekeinél 15 százalékkal nő meg a gyerek autizmusának az esélye a huszonéves anyák gyerekeiéhez képest. Ugyanakkor a tizenéves anyák esetében is nagyobb a kockázat, itt 18 százalékkal.

Az is kiderült, hogy a szülők közötti korkülönbség is számít. Minél nagyobb a korkülönbség a két szülő között, annál jobban nő az autizmus rizikója. A legjobban abban az esetben, ha az 35–44 éves, és az anya 10 vagy több évvel fiatalabb nála. Az életkori különbségre vonatkozó összefüggéseket ebben a vizsgálatban sikerült először kimutatni. Arra azonban további kutatások kellenek, hogy az összefüggés hátterében levő tényezőket is megértsék.

Forrás: Medical News Today

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: