Lehet segíteni a beszédhibán

Március 6-a a Logopédia Európai Napja. A beszédhibákkal foglalkozó tudományág Magyarországon a XX. század eleje óta van jelen, ám folyamatosan fejlődnek a módszerei.

Az Európai Unió Logopédusainak Állandó Bizottsága kezdeményezésére március 6-a a Logopédia Európai Napja. Magyarországon 2012 óta rendezik meg. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a kommunikációs zavarok sokféleségére és azok egészségre, életminőségre gyakorolt hatásaira. Hazánkban több tízezerre tehető a beszéd- és/vagy nyelvi problémával küzdők száma, az érintettek gyakran nem is tudják, hogy problémájukra van gyógyír, s azt sem, hogy hová, milyen szakemberhez fordulhatnak.
Az európai nap alkalmából több konferencia és számos más program is várja az érdeklődőket. Mint Szegediné Gacsó Mária, a Démoszthenész Egyesület titkára lapunknak elmondta, nagy jelentősége van a Logopédia Európai Napjának, hiszen a beszédhiba - a dadogás vagy a hadarás például - kommunikációs akadályozottságot jelent. Bizonyos beszédhibákat észre sem vesznek az emberek, vagy épp keveset tudnak róla. Szegediné Gacsó Mária hangsúlyozta: a logopédiáról sokaknak a kisgyerekek beszédhibái jutnak az eszébe, pedig felnőttkorban is nagy jelentősége van a terápiának. Hozzátette: az európai napnak köszönhetően reméli, többen figyelnek majd a problémára.

A logopédia

A logopédia az orvostudomány határterületéhez tartozó tudományág, amely a különböző beszédhibák (dadogás, pöszeség stb.) kijavításával foglalkozik. A szó görög eredetű, jelentése: beszédnevelés.

A logopédiai nevelés, gondozás célja, hogy biztosítsa a beszédhibás egyén személyiségének töretlen fejlődését, az egyén célkitűzéseinek megvalósulását, az optimális szocializációt. A leghatékonyabb forma a megelőzés, amely a szülők, nevelők felvilágosítását, a veszélyeztetettek korai kiszűrését és előzetes fejlesztéssel az esetleges halmozódó beszédhibák megjelenésének kivédését jelenti.A logopédiai terápiát egyre több program, módszer, eszköz kimunkálása vagy átvétele, célirányos fejlesztése, illetve a személyiséget figyelembe vevő intenzív foglalkozás, a szülők bevonása jellemzi. A hatékonyságot, a társadalomba való zavartalan beilleszkedést, főként súlyos beszéd- és nyelvi zavarok (például beszédfejlődési elmaradás, rinolália, diszlexia, hadarás, dadogás, halmozott beszédsérülés) esetében az utógondozás is szolgálja. A logopédiai intézmények megválasztása a kóroktani tényezők, a beszédhibás életkora, a logopédiai kórforma súlyossága, kiterjedtsége, az esetleges halmozott beszédsérülés, a terápia kezdetének időpontja, a környezet szemléletének és az integráció lehetőségeinek érvényesítése alakítja.

A hazai logopédia a 19-20. század fordulóján jött létre a gyógypedagógia egyik ágaként. A beszédsérültek ellátásának ekkor alakultak ki az első szervezeti keretei. Az egyidejű szakemberképzés a korabeli külföldi és hazai fonetikai és beszédpedagógiai kutatásokra és a hazai gyógypedagógia eredményeire építhetett.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag