Kényszerítve

A kényszerbetegséget régebben ritka és kezelhetetlen kórképnek tartották. Ma már tudjuk, hogy a negyedik leggyakrabban előforduló pszichiátriai betegség. Kialakulásában genetikai, biológiai és pszichológiai tényezők is szerepet játszanak.

Életünket szokások, szertartások keretezik, teszik könnyebbé. Kialakult rend szerint tartjuk tisztán önmagunkat, lakókörnyezetünket. Vallási szertartásokhoz, népszokásokhoz igazodunk. Ez hasznos, mert lerövidül az egyes tevékenységekre fordított idő, illetve erősödik a közösséghez tartozás érzése. Előfordul azonban, hogy az ember - nyugalmának helyreállítása céljából - többször mos kezet, többször ellenőrizni, hogy elzárta-e a gázt, vagy becsukta-e az ajtót. Ez másokat mosolyra késztethet, de ha ezek az ismétlődő cselekedetek, vagy az ezekkel kapcsolatos visszatérő gondolatok az egyén életéből, pl.: egy órát lefoglalnak, akadályozva a megszokott életvitelt, már kényszerbetegségről beszélhetünk.

A kényszerbetegséget régebben ritka és kezelhetetlen kórképnek tartották. Ma már tudjuk, hogy a negyedik leggyakrabban előforduló pszichiátriai betegség. Gyakoribb, mint a pánik vagy a szkizofrénia. A felmérések szerint a lakosság 2,5-3 százalékát érinti, függetlenül társadalmi rendszertől, gazdasági helyzettől, intellektustól, vallástól és kultúrától.

Férfiak és nők egyenlő arányban betegszenek meg, de férfiaknál hamarabb - a 11. és 18. év között - indul, nőknél 20-24 éves korban alakulhat ki. Kialakulásában genetikai, biológiai és pszichológiai tényezők játszanak szerepet. Családi halmozódás is megfigyelhető. Egypetéjű ikreknél az együtt előfordulás aránya 63 százalékos! Biokémiai vonatkozásban - a depresszióhoz és fóbiához hasonlóan - szerotonin rendszer érintettségére utalnak az adatok.

Pozitron-emissziós tesztvizsgálattal bizonyos agyterületek elváltozását találták, amely a sikeres kezelést követően normalizálódott akkor is, ha gyógyszert nem alkalmaztak. Kiemelendőnek tartom, hogy ez volt az első adat, ami a pszichoterápia biológiai hatását igazolta. Analitikus megközelítésben: 2-3 éves korában éri lelki törés a beteget, pl. a szobatisztaságra nevelés szélsőségeiből adódóan. A "szigorú felettes én" és az elfojtott ösztöntörekvések következtében szorongás lép fel, ami később kényszeres tünetekben nyilvánul meg. Tanuláselméleti szempontból a kényszer aktív elkerülő viselkedés, tanult magatartásformával és egy új tanulási folyamattal megváltoztatható.

A fenti teóriák nyomán érzékelhető a gyógyszeres és pszichoterápiás kezelés lehetősége. Különbséget kell tennünk a kényszeres személyiség és a kényszerbeteg között. Előbbi jellemzője az aprólékosság, a merev szabálytisztelet, a túlzott precízség, az erős teljesítmény orientáció. Az ilyen személyiségűek nem szenvednek saját tulajdonságaiktól, gyakoribb, hogy környezetüket próbálják zsarnoki módon irányítani. A kényszerbetegség kialakulásában nem feltétel a kényszeres személyiség.

A kényszerbeteg szenved a tüneteitől, és a szégyen tartja leginkább távol a gyógyítási lehetőségektől.

De nézzük a tüneteket kissé részletesebben. Két fő csoportjuk a kényszergondolatok - obszessziók - és a kényszercselekvések - kompulziók. Az előbbiek akarattól függetlenül jelentkeznek, visszatérőek, szorongást keltőek, rendszerint idegenszerűek az egyén számára, aki tisztában is van irracionalitásukkal. Az utóbbiak a kényszergondolatokra adott válaszok, céljuk a szorongás csökkentése, sokszor ismétlődő, túlzott mértékű, értelmetlen cselekvéssorozattal. Például: a fertőzéstől, beszennyeződéstől való félelem tisztálkodási kényszercselekvést, az agresszív kényszergondolatok ellenőrzési kényszercselekvést, a vallási kényszergondolatok imádkozási rituálékat váltanak ki.

A betegek, bár tisztában vannak állapotukkal, csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már nagyon súlyos a helyzet. Gyakran családok is bevonódnak - pl. mindenki kóros precízséggel ruhát cserél hazaérkezés után, az utcai ruhák azonnal fertőtlenítő mosásba mennek -, de kezeletlen esetben a megterhelő szokások az ellehetetlenülésig fokozódhatnak.

A társult szorongás, a depresszív tünetek elfedhetik az alapbetegséget.

Kezelésére van mód, de gyors sikerre nem számíthatunk. Legjobb hatásfok itt is a gyógyszeres- és pszichoterápia kombinációjától várható. Viselkedésterápiás módszerek, az önismeret fejlesztése bizonyulnak hatékonynak.

A javulás hónapról hónapra észlelhető, a gyógyszert - ebben az esetben a hozzászokás veszélye nem fenyeget - gyakran több évig kell szedni. Az is komoly sikernek számít, ha a tünetek harmadukra, felükre csökkennek. A helyzet tehát nem könnyű, de nem is reménytelen. Forduljanak bizalommal szakemberhez!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés