Így szüntethető meg a hallucináció

A skizofrének gyakran hallanak a fejükben kínzó "hangokat": ezeket a hallucinációkat sikerült kutatóknak az agyban keltett mágneses stimuláció segítségével megszüntetniük.

A kutatásban résztvevő páciensek több mint egyharmadánál jelentős változást tapasztaltak. "Biztonsággal" megtalálható az agyban az a terület, amely a hangokért felelős - fejtették ki a szakértők, akik eredményüket egy párizsi konferencián mutatták be. A tanulmány során 26 skizofrén beteg agyát stimulálták mágneses hullámokkal, 33 másik páciens pedig placebót kapott. A vizsgálatok jelenleg is folynak.

Világszerte több mint 20 millió ember szenved a skizofrénia tüneteitől
Világszerte több mint 20 millió ember szenved a skizofrénia tüneteitől

Milyen típusokba sorolhatók a skizofrén betegek? Részletek itt.

A skizofrénia gyűjtőnév alatt szereplő elmegyógyászati betegségek közös jellemzője, hogy a betegek akarata, gondolatai és érzelmei szétesnek, a tünetek között pedig gyakran szerepelnek érzékcsalódások, hallucinációk. A betegség jelei általában már kamaszkorban jelentkeznek. Problémát jelent, hogy a skizofréniához gyakran társul alkohol- és kábítószerfüggőség, továbbá az öngyilkossági hajlam sem ritka a betegek körében, mi több, mintegy 15-20 százalékuknál ez a közvetlen halálok. Az általános kezelés során gyógyszerek mellett pszicho- és szociálterápiát is alkalmaznak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint 21 millió embert érint a skizofrénia a világban. Magyarországon nagyjából 100 ezerre tehető a betegek száma, de csupán 5-10 százalékuk szorul állandó kórházi kezelésre.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő